Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, October 11, 2015

Hpy Bcoming Bday Mami~

~hye!~

Bday Mami kite 12 oktober = Isnin

So sebab hari tu hari kerje~so kite decide nak wat hari sabtu~

Pagi Sabtu Mami keje so sempat la kite preparation brg untuk small bday party utk mommy tapi buat waktu Malam la

Menu :
1)Nasi Planta
2)Ayam goreng madu masak black pepper
3)Anggur
4)Air Punch (sirap+oren)

Resipi Nasi Planta :

Senang gile wei tapi sebab baru 1st time wat die mcm gegedik sikit n excited sgt sbb jd buat kih2

Bahan2(4orang)

1)3 cawan beras

2)1 bawang merah besar (sape suke bawang boleh la bubuh 2)

3)4 ulas bawang putih

5)1 batang kayu manis (jangan besar sangat ok!)

6)1 batang serai (tumbuk sikit pakai alu lesung tu)

7)1 sudu kecil serbuk lada putih(xde pun xpe yee)

8)2 inci halia

9)1 sudu planta

10)air

11)1 kiub pati ayam (kalau xde 1 cawan air rebusan ayam pun ok)

12)1 sudu kecil pewarna kuning kek(kalau xde pakai serbuk kunyit, 1 sudu serbuk kunyit, gaul dengan sedikit air)

13)garam secukup rasa (kite bubuh 1 sudu besar je da cukup)

cara2 masak nasi planta:

1)masukkan 3 cawan beras dalam besen/bekas, basuh beras at least 3 kali dan buang bubuk beras yang warne hitam2 kecik2 tu. pastu biar kejap

2) Kisar pakai blender(Tumbuk pakai lesung pun boleh) 2 biji bawang merah besar, 2 inci halia, 4 ulas bawang putih & 1 sudu kecil serbuk lada putih sampai agak2 hancur la. Serai tu tumbuk sikit pakai batang/alu lesung tu.

3)ok, amik bekas periuk nasi, masukkan kat periuk nasi elektrik korang tu. panaskan periuk nasi jap, pastu masukkan 1 senduk planta ke dalam periuk nasi. Planta ni same ngan minyak, tunggu planta cair dan panas. kacau2 la pakai senduk. jangan lupe setkan periuk nasi tu utk cook ea

4)amik bahan yang korang kisar dalam blender tadi, tuang dalam periuk nasi bile planta da panas dan cair. tumis bahan2 kisar tadi tu sampai naik bau. jangan lupe masukkan serai yang korang tumbuk tadi ngan kayu manis 1 btg

5)amik beras yang korang basuh tadi kan, masukkan dalam bekas periuk nasi tadi dan gaul2 kejap sampai nampak beras tu sebati dengan bahan2 kisar yang korang tumis tadi. masukkan air(ikut sukatan air normal korang bile korang masak nasi putih biase),1 kiub pati ayam, pewarna kuning, garam secukup rasa n pewarna kuning .

6)gaul n tutup periuk nasi ngan pnutupnyer,,,tunggu masak

7)bile nasi dah masak, tunggu kejap supaye nasi planta korang tanak n x mentah dalam 15 minit.

8)senduk la lam pinggn~~