Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, April 20, 2014

Masak Maggi Care Aku~~

The thing is : ak tktau pe yg brubah dalam diri aku
coz dulu aku memang nak liat nak wat keje2 rumah time sekolah menengah n rendah sampai umi mesti pakse aku HAHAHAHA :D
nk wat cmane dulu lasak sket, degil, bkn degil sangat pun cume memang x rajen

sekarang ni cam da keperempuanan
attire pun da feminin, boleh la masak, buat2 keje umah
thanks aja saye wat keje2 umah mak
Sorry coz degil dulu - - being stubborn is not a nice thang ok adek2~
kesian mak. keje pagi petang anaknye harom sikit tamau tolong mak kat umah
hihi~

arini kitorang sampai kat rumah dari kampung dalam pukul lime lebih petang
walid pun xnak makan cz tadi kitorang da makan pau  n minum air panas odw balek ke rumah kat RNR

tetibe kul 9 "kak, ko nak megi? Walid nak masakkan ni"

panggilan ak kat umah: kak. n
d thing is bile die tny nak makan tu means die masak utk die skali la
:D ahaha berkias pulak ye ayah den ni ha ahaha

"xnah ah walid. kenyang lagi"

die pun menonong bukak lampu dapo nak masak utk die la

then, aku cepat cakap : "walid walid walid, xpe biar zirah masakkan"

sebenarnye, aku xnak die masak pakai minyak n ak nak masak care sihat coz aku nak ayah n mak aku sihat r..huhuhuu - -..sebenarnye ak takut kehilangan diorang awal sgt..

ok..aku memang fobia bab2 kematian ni..tu je la - -

Maggi care aku~

bahan2 :

1)air teh hijau (non-sugar) - 5 cawan
2)bawang merah - 1 labu (dihiris2 or potong dadu pun xpe)
3)bawang putih - 3 biji ( diracik/ dipotong halus2)
4)halia - 1 inci (racik halus)
5)tomato - 1 bijik (hiris2 nipis)
6)lobak - 1/2 batang (potong la iku suke ati korang hehe )
7)maggi - 1 bungkus
8)garam & perase if perencah megi tu x cukup rase bile korang da masukkan

care2 die :
1) rebus air n buat air teh hijau

2)masukkan air teh hijau dalam kuali/ periuk n bahan no 2 sampai la nombor 6
kalau suke pedas bleh la tambah cili padi 3 bijik..cili tu boleh potong halus or korang juz belah tengah menegak r

3)biarkan mendidih sikit masukkan sebiji telur if korang nak bubuh la

4) biar kuah2 mendidih then check carrot tu dah empuk belum

5)if carrot tu dah empuk , masukkan la perencah maggi tu , kalau rase tak cukup tambah sedikit garam.. bubuh sikit then rase.. kang terbanyak masin pulak tak bleh makan

6)akhir sekali masukkan la mee maggi tu

7) bile meggi da kembang sikit..tutup api masukkan lam mangkuk n makan aaaa

Link kebaikan teh hijau untuk kesihatan : http://sunnahdanherba.blogspot.com/2013/08/khasiat-teh-hijau.html

No comments:

Post a Comment