Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Friday, June 21, 2013

masakan : Bihun Goreng Simple Campak Sukati

:D Msk kat hostel wat bahan aku masak tu simple gile
n aku x snap gamba pun~~xsempat

:D

anyway untuk org bujang memang senang lah

BAHAN (2 ORANG)

1) of course bihun : suku bungkusan
2)bawang putih 4 bijik - hiris/ racik bagi halus ye u olls
3)bawang merah 1 or separuh bijik je-racik halus gak
4)lada putih-7 bijik- penyekkan pakai sudu, pisau or lesung kalau ade
5)ikan bilis- 7.8 ekor - penyekkan gak pakai lesung pisau, sudu bla bla bla
6)ayam-kalau ade, kalau x de xpayah
7)kubis putih-3 kelopak-kalau suke sayur buh la lau xsuke xyah-kubis ni potong halus2 jugak ye
8)kicap-3 sudu besar
9)garam-3/4 dari satu sudu besar
10)air sikit
11)sos cili 3 sudu

CARA
1)tumeskan bawang putih n ikan bilis n lade putih sampai garing siket dalam kuali
2)masukkan bawang merah kacau2 la sampai cam layu siket kan
3)lepas tu, bubuh la air setengah gelas.
4) then pecahkan satu biji telur ayam ea n masukkan sos cili n kicap, garam, bukan telur itik :D dalam air tu
5) tunggu sampai mendidih la sume yg ade lam kuali tu
6)sementare tunggu didih g masak air panas dalam heater, cerek elektrik
7)celur bihun kejap dalam air panas, toskan air tu (buang air yang korang wat celur bihun tu)
8)bile semua bahan dah mendidih dalam kuali tu, masukkan bihun then kacau sampai la die tak la terlalu lembap n tak la terlalu kering. buh kubis, kacau2 jap n tutup api dapur masak
9)masukkan lam mangkuk, pinggan , bla bla
10)MAKAN LA!!DAH SIAP!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment