Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Monday, February 11, 2013

masakan : mee sup ayam

petang tadik aku masak mee sup ayam
oleh kerane aku nak jage kesihatan mak ayahku
ku masak sup yang simpleeee tetapi mak ayah memang suke
ni dak2 bujang leh la apply masak kat hostel or umah sewe cz x leceh

bahan (3orang)
ayam-bahagian dada-2 potong
kubis dalam tiga helai
lobak sebijik
kubis bunge sikit je
cendawan
bunga lawang 1 bijik
buah pelaga 2 bijik
kayu manis seinci je kire2 lime sentimeter la
serai sebatang
halia seinci
bawang putih 3 bijik
bawang merah 2 bijik
garam siket (bergantung ngan kuah sup korang tu banyak ke x la, pandai2 rase tau)
serbuk white pepper sesudu kecik
mee kuning sebungkus

care2 die :
1)lepas korang kupas bawang tu n halia, sile potong dadu atau hiris nipes

2)serai tu korang potong bagi panjang die dalam 4 inci je, then korang hempuk siket pakai lesung

3)lobak tu korang potong memanjang, jangan halus sangat, lau halus x sedap

4)oh ye, sape suke sayur, leh la bubuh sayur banyak macam yang aku nyatakan kat atas, actually sayur tu juz pilihan. x bubuh pun xpe tau

5)then first, amek periuk, bubuh air then tunggu smpai agak2 didih.

6)masukkan bawang merah, bawang putih, serbuk lada putih, halia, serai, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis. bia sekejap

7)masukkan ayam yang korang dah potong kecik2. tunggu sampai warne die tuka jadi putih2 sikit.

8)pastu masukkan lobak, sayur2 tu

9)masukkan garam secukup rase

10) then tabur bawang goreng n boleh makan

11)oh.. mi kuning tu korang kuarkan dari pembungkus die, kirai pakai tangan n masukkan lam besen. tuang air panas n kacau2 untuk lime minet. toskan air panas tu, siap~~boleh dah makan~~~

3 comments: