Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Friday, December 13, 2013

Kehidupan lepas graduate

after graduation
i feel like totally "owh wht shud i do?"
omg aku da jadi penganggur.
xkeje x belajar free from books for exam
ow i jz lv d freedom atmosphere for a while
tapi lepas dua bulan : 8 & 9 gile bosan
especially bile soal duit
pokai kot

dalam 2 bulan tu bukan aku makan tido tapi cari kerja
hurm tapi hampeh
xdapat..
xpe la
las2 ak kje farmasi
pembantu farmasi.
ak ok je janji buat sementare waktu ak ade kerje.

pengalaman
ape yang mahal skarang ni : pengalaman
skarang aku dah start kerje baru.
bahagian billing
susah weh but i got no choice
baru seminggu tapi ak rase azab sgt
sebab langsung xde basic akaun ke billing ke
haihh...

anyway ape aku nak sampaikan kat sini
lepas graduate, bukan senang nak senang
bile ko x keje, situasi yang korang akan hadapi :

1)mak ayah mule bising bile korang nak cari n dapat kerje
2)pokai n xde duit
3)korang rase tertekan
4)mula kurang tidur sebab fikir macam mane nak dapat kerje cepat
5)habiskan mase cari keje kat luar n waktu online
6)sanak saudare, kawan2 mak ayah mule tanye mak ayah , kite da keje belum
7)berase rugi sebab habiskan duit ptptn
8)mule rase xsuke habis belajar
n banyak lagi...............

till then bye :)

Sunday, December 8, 2013

attend a kenduri

haha
hye
hari ni aku cuti n ak teman mak pergi kenduri sedare mare kat UPM Serdang
Kendurinye Alhamdulillah takde kompang2 xde lagu2 kahwin
yang terdengar di tepi telinga hanyalah alunan ayat alQuran dan emcee yang berbicara
dan juga bualan jemputan kenduri
saudara mara sampai
gelak tawa gembira bergambar

walau ade seorang duwe yang memang perangainye x menyenangkan
OMG memang saket mate aku tengok mereke
tapi biarlah dunie luas lagi
n mana tau lame2 aku n dorang ok kan.
so tayah piker sgt la. smal matter je beb

k selamat keje esok
harap2 aku x wat salah keje aku semalam..huhu

Wednesday, December 4, 2013

Hidoppp baru keje baru n gila baru

hye u olls~
lame gile kan aku x update
sorry encek blog tersayang
...kegilaan mencari kerja n gila sebab kerje bende yang aku tak pernah belaja buat ak xde mase nak berfoya2
ak keje pembantu farmasi untuk sebulan setengah then behenti cz dapat kerja kat tempat ayah ak keje
lepas dapat pengalaman aku ingat nak mintak keje lain pulak tapi nak kje betol2 kt cni cz nak dapat surat bes dari manager ni untuk manager baru nanti kn..

hari 1st memang nokharom bosan gila
tapi..
ok la
dari penat gila n gaji pon ade ckit beza
ni pengalaman namenye..
kalau aku tau es pi em pun da blh dapat kerani baik ak takyah study..
hak2
da 23 umo skarang weh.. nak x nk aku takleh buang mase.. memang kena cari keje elok2..

banyak lagi agenda hidup nak kne buat selain cari keje bagus
contohnye : kawen, berjimba dengan mak ayah n adek, bele atok nenek.
usaha untuk mencari kesenangan dan hanya Allah sj mengerti aku cuba dan berusaha keras untuk mase depan hidup yg lebih bagus.

hidop memang susah
ko kene berusehe untuk jadi senang
kalau ko x berusehe , ko x kemane weyh..
melainkan bakal laki ko tu anak king, lord bla bla bla

umo da 23 ni ade gak suare2 yang disuarekan oleh aku sendiri n encik pakwe
hahaks
mak pon ade tanye2 ade x keinginan nk kawen.. die takot aku xnak kawen lettew haha
tunang..tapi aku cam nak kawen terus je...tunang2ni leceh la..
nak tunang bole
wat 2 jam bfore akad nikah
tunang n sah teros
kannn~
jimat blanja.
skali harong je...

tapi kene consider dulu by two side of fmily.
ey lau susah2 tolong baya kan sume lau nk ikut satu2..
hehe :D
katering skang pon mau2 10 ringgit ke atas n belas2 lau nak ade khemah n bla bla bla
cth 14 x 1000 x ke 14000 baru catering khemah meja hiasan belom baju hantaran mas kawen
banyak wo duit nk pakai...
botak kapla ak n pakwe aku..
....kawen then lepas kawen pon pakai duit gk.
blh x akad nikah je mak?
wat kenduri doa selamat cukop la kan~ok memang mintak mak ketuk dengan senduk ea aku ni :D hahaha

Wednesday, November 13, 2013

Diary : New life

Hye korang~
hari ni da genap sebulan seminggu jd pembantu farmasi.
..even susah nk ingat ..
kadang2 stress gak..
tapi ok je
as long as aku try dan x giv up
boss aku pon duwe2 ok
...
thanks mak sebab selalu paham anak pompuan die ni idup da tunggang terbalik keje siang malam,,
ayah x brape faham. xpela.. die x rase keje kedai or farmasi..

im not so hepy. tapi ok la as long as aku x pokai xde duit langsung...

Tuesday, October 1, 2013

me wearing 'Popkala Two Layer Fishtail Long Blouse'

osemmmmmm ..
ok if korang nak order dis blouse yg ak pakai ni
contact me at whatsapp/mcj :0172684225

Pop Colour Sangat OK!!!!

Hye~ 
Ni d latest stuff yang kitorang ade.
seriously warne die sangat menarik macam gula2

SAIZ FIT DARI S-XL (38-44)
HARGA RM 66 TERMASUK POS
BELI 2 HELAI KEATAS, HARGA RM 63 SETIAP SATU, TERMASUK POS
WHATSAPP/ MSJ : 0172684225 UNTUK ORDER
AVAILABLE COLOUR :
MANGOSTEEN PURPLE + SKY BLUE
CHILLIE RED+BLACK
BLACK+CHILLIE RED
PINK+TURQOISE
GREEN+MUSTARD
CARAMEL CHOCOLATE + TURQOISE







Friday, September 6, 2013

Diary : Hari esok yg terasa lambat :)

Hye :)
*jgn lupe join segmen ak k :)

hari esok hari bersejarah raje sehari pak pak pung penolong ketua kelas time ak f6 dulu~~~
MAZLINDA FAHMI TAN a.k.a. OUR "MAK"
Omagosh siyesly x caye die da nak kwen
:)
alhamdulillah
yg penting esok nk jmpe ngn "die" gak
yeyyyyyy

Thursday, September 5, 2013

Jom Join Segmen Xiera Xarie?

Hye :)
Hari ni, ak nak buat segmen untuk blog kesayangan for d firsst time :)
D purpose is : tambahkan kerabat blogger, follow blog ak n ak follo korang balek :)





CARA-CARANYA IALAH :
1) Buat entry dengan tajuk kat atas tu, copy paste gambar atas ni kat dalam entry tu.
2)Add friend facebook   https://www.facebook.com/xieraxarie.popkala
3) Comment entry blog ni dengan link entry blog korang tentang segmen ni dan follow blog ak tauuu :)

Saguhati untuk 5 orang blogger : di taje dengan murah hati oleh Xieraxarie Popkala
eh lupe~~tarikh tutup 7/9/2013 dan akan dipinda if ade perbahan hehehe :)
MEH LA JOIN~~~~~

Tuesday, September 3, 2013

the issue of "Minyak Ron95 naik 20 sen"

Hye :)
Hurm dari semalam mmg hangat gila la topik ni habaq hang
penuh la wall fb ngan cacian makian
tapi ade gak sokongan
ak x sokong n x maki sape pun
malas.
nanti lau cakap the thing is aku saket hati cozz aku ni x ghoje lagi. duit minyak pon mak huloq kekeke

anyway
trase ak sebenornye minyak naik ni
semalam aku malas gile nak g isi minyak
tapi mak ye ye je suh g isi
dengan longlais nye ak pon sarung a tudung
mak isi lancer die
ak isi kancil aku

naseb baik takyah queue
satu kete je ak kene tunggu
lau tak mesti aku dah bebel sorg2 lam kete :D
takpa la
mak payung 20 hengget lagi coz ak mule2 nak isi seploh je
so. tah
xde prasaan

aku da la xde moto
kete ni minyak besar gak wo dari moto
...huhu
sabo je la
harap2 ade emas permate intan berlian perak jatuh dr langit keke :D


Thursday, August 29, 2013

New item in our Xieraxarie Popkala

Pop Marinda
Fit from s-xl
also suitable for preggy mommy 
material : heavy lycra
Price : RM 55 include postage
https://www.facebook.com/xieraxarie.popkala/media_set?set=a.1411863369033490.1073741831.100006295213210&type=1

if you want to purchase this Pop Marinda dress a.k.a jubah,
you can inbox us at the link above or sent your sms to 0132082217








How I lost 20 kg with my own efforts

February 2012, my weight is 85kg. even im over weight than the weight i should have, i always put on the nicest dress(baju kurung, blouses, skirts, skinny pants, scarfs), make up and put a smile on my lips. but in the end of February 2012, everything is change. several of my friends tell me that they are on diet from 2012 but no positive outcome or changes in them, i thought as their figure is just the same and they have no exercise in their daily routine. im thinking why they got no change.

(based on malaysia time)i tried to avoid meats and chicken. my meals is oat, nescafe and 500 ml mineral water for breakfast, fruit and mineral water at 10 am,vegetable and fish dishes for lunch. tea and two plain biscuit in d evening and just sum more water and oat if im hungry at night. i did some exercises in the morning and evening: jog every morning or evening base on my class schedule. aerobic in wednesday, sauna two times a week,work out in gym 3 times a week. brisk walking sometimes.

for the first month there is no change except my weight start to loose about 5kg. in the next three months, all of my friends were suprised when i loose some more, and my weight is 75kg at that time. one month and a half for semester break gimme chances to keep on diet and excercise at home. when i step in my class, my friends start to ask for my secret and what product i take. i said; "i dont take any, i change my food intake and my lifestyle". i go on with my routine. day by day.

Im a student at that time, so my life is no time to waste as i've part time job in a bakery too. i got to work on my study, part time job and my weight as well. but i believe i can do it. if you want to make your dream come true, you should believe you can do it and work on it. I got no car, so ive to take the university bus and walk to my class. It helps me to excercise too. the bad habit is: i cant leave my coffee. thats d only thing i cant throw it away. I set a goal to loose 10kg as im 75kg.

I remembered people always said that I look like younger sister of my mother, which means my mom look still young and i look old than my age. my mom is 45 and i was 22 when i was a 85kg girl. I did my daily routine : food intake, work out, classes, part time jobs, assigments, call mom. All of that. Train myself. No products as im nt believin on em. in the end of that semester i lost 5kg so i got 70kg on that time. people who know me well, showered me with praises and congrats me.

that daily routine helps me a lot. now, im a happy girl. im 64kg right now. my boyfriend that support me along our 4 years relationship. mom and younger brother giv the courage. what i shud do right now is keep doin my daily routine and try to loose some more till 55 kg as that is my ideal weight (my height is 157cm). All we have to do : believe in our dream and work on it :)


Friday, August 23, 2013

Diary : kerja K.E.R.J.A

Hye.
tau x even aku sebagai fresh graduate, x pernah sekali pun percaye
frasa "follow your dream"
mak ayah da desak2 suruh kerje sementare
dorang tktau aku dah siap pergi merate2 n memang banyak kerje kosong ak jumpe
aku dah bawak sijil dah pun
tapi hati aku x de nak pergi

dalam mall yg aku pergi tu, setiap kedai dalam mall tu ade vacancy
ak dah berdiri kat depan kedai tu
tapi hati aku mnidakkan kaki nak terjah walk in interview tu

aku nak kerje sementare
insha Allah lepas dapat transkrip sementare tu
ak kerje
cume aku malas nak bagitau mak ayah aku ni yang aku ni dah banyak ikhtiar nak cari kerje
diorang aku kuar tu aku g jenjalan k?
..aku xkan buang mase n bazerkan duit tanpe tujuan
berdoalah yg ni menjadi
aku da hantar resume
cume tinggal surat permohonan n transkrip sementare tu je yg kene hantar

mak ayah plis sabar.
...........baru sebulan duwe dah xsabar..
ingt senang ke nk rebut2 kerje??
aku ni dah tercabut otak pk
dah usehe dah : hantar resume bla bla bla

sekali dapat intrview..
haram tempat tu jauh
n aku tktau nak pergi cemane
....diorang ingat aku x frust ke x dapat pergi interview tu?
frust sangat2

...segale macam borang online , pos sume aku dah buat
...online jgn ckp la
memang aku buat kot..
aku harap sgt tragedi time spm ak kene bahan kaw2 tu x jadi..
aku stress kadang2
takkan aku nak bagitau ape yg aku buat
aku taknak la ape yang aku gitau tu die harap sgt aku dapat
bile tak dapat, tarik muke ckp : salah kau la pe la
......aku dah biase kerje smbil blaja kt U
aku dah biase bz
tibe2 aku zero . nothing
aku x pernah suke dgn keadaan aku skrg.

.....tolong la paham anak korang ni tengah berusehe.


Diari : Like my page pliss

https://www.facebook.com/HbyDesign?ref=hl

Hye :)
dalam entry2 lepas, lau korang ade bce la hee
ak de mm selit2 aku nyer new online shop
its not dat gud bile aku juz baru ade 1 customer
hurmm
tapi nak mintak jase baik korang like page online shop aku ni
:) thanks korang
luvvvv u all

Thursday, August 22, 2013

Diari : Seharian drive

Hye. Salam :)
hari ni kaki tgn tibe2 ajaib boleh drive kat Senawang
hey lau setakat Giant n kipmart ta payah la gebang kan
..dah la aku ta pernah pulak menjelajah taman2 di Senawang, lau ade pun org bawa
so kebutaan jalan memang terserlah
tapi syukurillah, Kak Mun, sahaba sepersatuan sekelab se se
hehe
aku cube cepat tgkap jalan
yela
sampai bile nak harap mak ayah je
anyway..
usehe sudah dilakukan hari ni
n berharap la pepatah usehe tangge kejayaan tu benar belake
hehe :D
k babai

Monday, August 19, 2013

Hari Raya Spesel Edition Post~

Hye~
raye da duwe minggu
yes dah duwe minggu

tapi baru hari ni ade kesempatan nak tulis entry
5 hari beraya di Batu Pahat : no wifi n 3g cz kampung nenek agak hulu
xpa la nenek.
di kesempatan xde wifi tu, aku rase iklan hari raya maxis wifi tu memang kene dengan batang hidung sendiri :D muwehehe

anyway.. raye di kampung n xde line internet buat aku rajin extra vaganza
tolong msak, basuh cawan mawan pinggan minggan
biaselah
johor kan ade baraan a.k.a raye ramai2
ade 4 group kot weh
1. lelaki mude
2.lelaki tuwe
3.pompuan mude
4.pompuan tuwe

zzz patah pinggang le mencuci
belum cmpur sanak saudare sahabat handai siapakah yg datang umah nenek aku yg permai kat batu pahat ni
sebab ape aku kureng kenal org d cni?
sebabnye : muke saye adalah muke sekali setahun balik kampung :D

ok..setiap malam pertame, ak n sepupu akn meronde tgk org men mercun, meriam kabad n lelampu raye
kat jalan tu, fevret aku ialah saje2 je babai mamat hensem cz dorg x kenal aku pun~ hahakss
...bgitulah anak kota yg jarang pulang ke kampung
gile sekejap* hehe

tahun ni selain disebab kn line tnet ak rajin tetibe wt keje kt uma nenek,
ak kene mintak izin nak prgi terengganu ngan KREAS: kelab yang dijoin oleh pakwe ak.
zzz..mule2 ak malas..tapi..org nak support halal je lah
so pasang mcm2 strategi spaye mak xbanyak bunyik n ayah pun tersnyum simpul
:D
KREAS : Kelab Remaja Anak Soleh
..5 hari di terengganu tu bes. tapi.. van persiaran yg kitorang sewe tu buat kitorang upside down
pape pun ahli2 KREAS a.k.a sahabat2 dunie akhirat pakwe ak ni, happening
diorang x exposed yg diorang tu lulusan agame : morocco, darul quran, maahad n bla bla bla



ade jarak ok, x rapat.. tgkp gmbr dr ats tu

kat terengganu, pakwe aku ni.. die..zzz...bayangkan yg pergi tu juz 5 prempuan n 8 lelaki
dorang makan banyak kali kot
5times a day n sume makanan berat.. memang gain weight la kan..
sabar je la...
ok tu je la hari ni :D

ok selain tu, come and shopping with us at : https://www.facebook.com/xieraxarie.popkala
kitorang dah beroperasi balekkkkk

Thursday, August 1, 2013

Diari : Pejabat Pos Day

Hye
Lepas regret wit long queue in PO Jusco S2
ape yg aku buat ialah trus drive g PO Labu.
zzzz...
sangat lah seronok n osem gile
bile aku dtg, xde org
juz ade encik kaunter
no queue, no numbers slip,
withdraw sum money too..
few minutes lepas aku beli pos laju package tu, dtg la beberape org pkcik
bayar bil semase, bank in asb bla bla bla

seronok la dtg PO Labu ni.
xramai.
tp kadang2 post parcel die xde stock coz PO Labu ni swasta
aku harap die x buat perangai lambat hantar
coz aku dah beli pos laju ni
n customer pun juz kat selangor n harap die dapat esokk
plis3
jangan buat perangai k pakcik2 n abang2 pos
Mekaseyyyy~~~~

Wednesday, July 31, 2013

Diari : terkejar2

Hye :)
hari ni terkejar2
pagi2 lagi da kemas rumah
then siap2 before pukul 9.30
hari ni "hari membaiki kerete"
....sungguh x minat masuk bengkel tapi what to say :D
even x minat kene la belaja. kang tersadai tepi jalan tiada siapa mahu kesian :D
tukar timing belt, check mounting mountain wtv sebutan die..tktau tu, tukar fan belt..
bile tengok kesan calar sebab lori merah besar gedabak himpit aku sabtu ritu,
hati rse terhiris gile kot
smpai hati lori T__T .. trauma bile tgk lori
aku ingat lagi, aku g senawang coz nak join ex schoolmate iftar sesame
then odw kat persimpangan tesco senawang n bla bla
lori tu himpit tanpe rse belas kasihan
*geramnye* *gigilnye*


wtv. perasan sendiri perasan. lalalala
wat to say. perasaan itu lumrah
*xde kaitan. tett*


n tetibe tak tersangke dapat 1st customer for my online shop

https://www.facebook.com/xieraxarie.popkala

rase nak terlompat2
die pm then trus transfer :)
nasib baik tergerak hati bawak ipad mak arini
so, tengah2 baiki kerete tu, inbox2 ngan 1st customer
check2
tapi..habes repair kerete pun dah pukul 2.30



balek umah kejap, amek barang then terus headed to PO jusco
...esok xnak pergi situ.. esok nak pergi kat giant nilai or semarak.
regret so regret pergi situ coz service die lambat...
coz kakitangan pun 2 orang?
@@

anyway if korang ade mase, plis tengok page ni https://www.facebook.com/xieraxarie.popkala
n bole la mesej or whatsapp 0172684225 , xpun komen je bawah gmbar tu~ i will reply as soon as i can darlink :)

sum products of us :













Wednesday, July 24, 2013

Diary : lil crazey

Hye :)
sekarang aku seorang penganggur a.k.a baru je tamat last semester of my 4 years degree
..majlis konvo ak lmbt agi doh.. bulan 11
gile lmbat..

lepas dah lepak rumah 2 minggu
gile bosan.
tercari2 kerje
apply sane n apply sini
ak harap dapat yg gvrmnt coz..tah ak ske
hehe
ak slalu brharap aku dapat jadi guru.. tp cam x berkesampaian je..

xpelah..
da apply guru ganti
but so far no call
so ak try mohon yg lain n lain n lain
x rele siket la tp dr xde ye dok
so yg penting kne usehe
lepas raye baru nak apply kje kat kedai mane2
mak aku suruh la aku keje kedai mane2
tapi aku fiker lau ak keje b4 raye ni, boleh, tapi aku x bole lah ikut die balek kampung nenek kat jb
tu je la
nanti tak ke meraung aku sorang2 kat kedai2 tu dgr lagu raye
jage kedai ditemani mat2 bangla n pakistan tak dapat balik raye
hahahah :D
yela bandar Nilai kan ramai mat2 bangla, vietnam, african n paskitanian
korang boleh pick one sebab diorang ni hensem2 tauuuuu
haha jangan lah

anyway ari ni sedar x sedar dah half month puase ramadhan
dah nak raye ni
selamat berpuasa lagi setengah bulan
bulan ramadhan bulan berjuang
bulan syawal marilah kita raikan kemenangan

:)

Monday, July 15, 2013

Diari : Sale in here~Come. Take a tour

Here i sell some tops (blouses) & girls' accesories
sangat osem n cecomel angat~
pe kate korang take a tour kat sini
Mane la tau berkenan kan. beli kat gf ke :)


https://www.facebook.com/xieraxarie.popkala
http://xieraxariepopkala.blogspot.com/

whatsapp at 017-2684225 for any order. Hepy shopping gurlz~

Diari : Aku dan blog

Hye :)
Aku lupe bile aku start minat tules blog ni
naseb baik profil blog ade : Mei 2010
dah almost 3 years and 2 month
waa lame siotttt~
ye hakikatnye aku memang suke menules.
dari time ceconet dulu

mulut riuh tangan tetap jalan
aku bukan seorang karyawan. hanya blogger suka-suka
juga x harap ade profit wateva sebab ini apa yang aku cinta
seingat aku.
aku suka lukis gambar n tulis apa yang aku rasa or ape yang aku nak express
even dalam cinta pada si dia or tunjuk rase kasih pada keluarga


setiap kali hari lahir orang2 yang aku sayang
mesti macam tu
ade lukisan n tulisan

adek aku, aku x buat. sebab die suke makan dari bace kad :D
so kek pun ade gambar n tulisan kan?
die makan means jadi darah daging die kan?
biar hadam rase kaseh sayang aku kat adek dalam darah dageng die
biar rase kaseh aku sebagai kakak selalu adek rase meski kite xselalu ade mase gile same2 :D


dulu aku suka coret apa dirasa disini
tapi blog ni paparan umum. semua orang boleh baca
apa yang kurasa ingin dikongsi aku timbang tara kesesuaiannya
eish poyo :D

tapi rasa gembira bila kita boleh tulis apa kita suka
apa kita buat apa kita masak apa perubahan diri kita
apa dan apa dan apa-apa sahaja

biar tak selalu taip ayat demi ayat
janji bila idea datang
ada laptop or smartphone
blog tetap berjalan :)

sebenarnye aku tulis sume ni untuk meraikan blated befday blog aku ni. : may 2013. aku ngah berperang ngan report internship and thesis. x belek sgt. hu

Wednesday, July 10, 2013

Diari : Selamat Berpuasa Bulan Ramadhan

:) Hey korang~Assalamuallaikum
Hari ni 1st day of Ramadhan month. Fasting month.
kepade lelaki if xde sakit abadi or any appropriate excuse, lengkapkan la ibadah yang satu ni yew ^^
to gurlz we do hv ABC : Allah bagi cuti. tapi. remember, jangan pulak pandai panjangkan cuti tu ye :)
Barakallahufikunna : Barakah Allah Bersame Kite Sume
Kite maseh boleh hirup laju2 oksigen n bagi carbon dioxide kat tumbuhan~teehee :D

Hari biase: minum: 1 liter air teh hijau, 1 gelas kecik nescafe, a glass of black coffee & 1 liter air kosong
Hari ni : da minum : 1 gelas kecik nescafe, 500ml air kosong.
alamak ade banyak balance kene minum ni

Anyway no matter what reason we had, kite kene amalkan healthy lifestyle
sebab kite nak gune tubuh badan kite lame :)

Keep active : do ur work, less sleep waktu siang, cukupkan tidur waktu malam, less talk about others' bad :)

Hepy Puase Evrione. All of us deserve a better chance in our life. Make it reality :)

Tuesday, July 9, 2013

Diari : Malaysian And Their View Bila Tengok TV

Aku tibe2 perasan..
bile ape2 tayangan ke rancangan tv ape2 ke
Contoh la program masakan kan
ade any Malaysian x kire ape bangse wuz like "eee tahi lalat die"
"ee ketatnye baju" "ee pakai la tudung"
..tetibe aku terfikir..
ade perkaitan ke dengan program masakan tu?
mule la kening kiri aku terangkat coz kehairanan
yg aku tau, bile kite tengah tengok sumting n sumone komen seperti di atas,
she/ he nt focusin on dat program content, die bosan n start tengok sekeliling n mulut start bla bla bla
pasal bende yang x related langsung dengan program tu.

dalam erti kate lain kan, pandangan tu x membina untuk membaiki kekurangan program tu
yes. memang wanita Islam wajib bertudung.
Tapi aku memang pelik, ngah sedap2 tengok tv tibe2 ade bunyik "eeee pandai ko pakai tudung, dulu tak reti pakai tudung" ....zzZZzzzz
terus rase xsedap nak tengok tv

kan sedap kalau program tu program masakan komen die
"eh, bukan bubuh seasoning tu bahaye, bubuh gule  je"
kan ade perkaitan komen yang diberi dengan program tv tu.
yg tu boleh la ditrime akal..
ini bukan poyo tapi d typical views yang memang selalu didengari..
bukan dari sorang je. ramai. hehe
:D

Wednesday, July 3, 2013

diari : how to spend ur free day~

hye.
hehe. aku baru je jilid tesis aku kelmarin
nanti kawan satu penyelia tesis aku tlg hantar kan
lege rase bile dah siap tesis ko tau
duwe mimpi ngeri dah lepas
report internship yang maha banyak
n tesis yang kene buat dengan teliti

n sebenarnye, duwe2 memang aku x rele nak buat

-__- tapi bile kenang itu syarat utk aku bergraduat
n kenang mak ayah aku da korban banyak
how cud aku malas nak usehe
biar la kene marah ke ape ke
x cukup tido ke
kejap je
2 bulan
then tadaaaa da siap akhernye.
semalam. aku dating dulu dengan kawan kerje ak , Herni Lahaba
budak ni budak Sabah
lepas habes intersesi a.k.a repeat satu subjek akher bulan ni
die terus nak balek Sabah
entah bile aku n die dapat jmpe
habes la 3 jam sembang ngan die
lame wo kitorang keje same2 kat kedai kek UUM tu
dari semester 2

then lepas tu,, aku dating ngan besfren aku : mek ma
n bawak 2 lagi kawan : fira n yati
bes
aku bawak kete laju
mek tau aku ati2 even aku bawak laju
aku sejuk kene aircond die check kan tgn aku , turunkan suhu air cond
wuu
aku btul2 rse disayangi
akhernye
aku ade seorang kawan yg memang ade untuk aku
n aku untuk diye
sedih nk tinggal
die bagi aku pouch bulu2
haha.. mcm tau2 je aku ske sgt bnde berbulu ye
ok la 
tu je kot arini :)
hari ni nak dating ngan BF tersayang
die g interview dulu arini
so sempat la aku mandi n urus pe patut b4 die dtg
having breakfast in dunkin donuts with turkey roast croissant is heaven!


Friday, June 28, 2013

Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr. K

segmen, tambah followers blog, tambah PV blog, blogger baru, blogger otai

JUMLAH FOLOWWER TERKINI : 254 FOLOWWER

:)

Diari : weekend day~

Hai
hari ni weekend day utk Kedah n sewaktu dgnnye
pagi2 lagi da wat nescafe ngan oat+kismis n nescafe
breakfast.
mm~

boring

settle je mop lantai n sapu sampah,
ak buka lappy, update ape yg wajeb :D
n masak nasikk
sementare tunggu nasik tanak,
ku tengok michelle phan punye tips nk ilangkan selulit

SIAP SEDIA LA KO SELULIT!!!
balek je negeri smbilan nnti aku nak sental ko ngan kopi n olive oil ni.
biar ilang
huuu

Friday, June 21, 2013

masakan : Bihun Goreng Simple Campak Sukati

:D Msk kat hostel wat bahan aku masak tu simple gile
n aku x snap gamba pun~~xsempat

:D

anyway untuk org bujang memang senang lah

BAHAN (2 ORANG)

1) of course bihun : suku bungkusan
2)bawang putih 4 bijik - hiris/ racik bagi halus ye u olls
3)bawang merah 1 or separuh bijik je-racik halus gak
4)lada putih-7 bijik- penyekkan pakai sudu, pisau or lesung kalau ade
5)ikan bilis- 7.8 ekor - penyekkan gak pakai lesung pisau, sudu bla bla bla
6)ayam-kalau ade, kalau x de xpayah
7)kubis putih-3 kelopak-kalau suke sayur buh la lau xsuke xyah-kubis ni potong halus2 jugak ye
8)kicap-3 sudu besar
9)garam-3/4 dari satu sudu besar
10)air sikit
11)sos cili 3 sudu

CARA
1)tumeskan bawang putih n ikan bilis n lade putih sampai garing siket dalam kuali
2)masukkan bawang merah kacau2 la sampai cam layu siket kan
3)lepas tu, bubuh la air setengah gelas.
4) then pecahkan satu biji telur ayam ea n masukkan sos cili n kicap, garam, bukan telur itik :D dalam air tu
5) tunggu sampai mendidih la sume yg ade lam kuali tu
6)sementare tunggu didih g masak air panas dalam heater, cerek elektrik
7)celur bihun kejap dalam air panas, toskan air tu (buang air yang korang wat celur bihun tu)
8)bile semua bahan dah mendidih dalam kuali tu, masukkan bihun then kacau sampai la die tak la terlalu lembap n tak la terlalu kering. buh kubis, kacau2 jap n tutup api dapur masak
9)masukkan lam mangkuk, pinggan , bla bla
10)MAKAN LA!!DAH SIAP!!!!!!!!!

Wednesday, June 5, 2013

Syar'i & Stylish with Square Hijab by NinaSept




i love this tutorial as we cn cover up d chest part rite...
n her cardigan is osem

Tuesday, June 4, 2013

diari : oh mata

bulan ni.
nape tah mate asyek nak menanges je
~~d thing is.........aku germa. tet. waa noharom

Friday, May 24, 2013

Diari : Hidup2

aku bukan gadis lawa-lawa yang ade kat luar sane
aku gadis yang berhias yang kacak
lembut2?
ergh. bukan aku lah
tapi ditakdirkan di sisi aku, kawan2 perempuan aku
maha lembut n sopan
anyway, ak rase disayangi

since aku ni anak 1st dedi n mami
n ayah garang cm singe dulu
kot
haha? ea? ayah garang?
tu dulu, skang member kamceng kedai mamak
:D
apenye, aku siap boleh cubit2 n pimpin tangan dedi time jalan2
romentik x?
mami pulak, die suke mengade2 n manje dgn ak
ak rse sgt disayangi

ngan member2
rasenye aku selalu kene present
ok.
ak kne ke depan
~lau setakat presentation tu ok je
:D
lau bergetar pun, yg kuar mesti bahase baku, bahase inggeris or bahase utare
hampeh
jgn getar2 okey hazirah

bile tengok hari ni
lg beberape hari praktikal dh nk hbes
rse sedeh pulak nnti nak pisah2 ngn kawan2
...
ok xnak tules
dah sedeh
bye . tears.

dr,
aku yg garang

Thursday, May 16, 2013

Diari : Hari Guru

Hari ni Hari Guru
Ucapan ni mcm da typical da dr ak laher
sebab mak aku pun hari guru
bukan maksud aku dah bosan, tp dah biase
tp dude, siyesly mcm Hari Ibu n Hari Bapa is not hari tu je korang hargai cikgu

korang kene hargai die hari2
bukan dengan duit ke hadiah
tp dengan kejayaan akademik n kokurikulum korang tu
believe me
sebab mak aku cikgu
dari kecik lagi aku da kene heret g sekolah
bes, gpon aku dapat ramai kawan main waktu kecik2

aku ingat lagi setia kali ade anugerah akademik
mak aku antare org yg hepi giler coz dapat tengok anak murid yang die ajar dulu
dari Darjah 1 smpai Darjah 6 berjaye

bercerite pasal mak aku sebagai cikgu kat umah
hmm..lemme think
mase umo aku 3,4 tahun, die da aja alphabet, English n bace Quran
n suruh ikut die solat.
mase sekolah rendah, die selalu belikan aku buku latihan
buat latihan dalam kete setiap hari otw g sekolah
sebab sekolah rendah aku dalam 45 minit dari rumah
n x lupe aku memang dihantar ke tuisyen sebab aku budak lompat dari darjah 3 terus ke darjah 5
tak masuk darjah 4,, alahh yang exam PTS tu kan
sampai la darjah nam aku tusyen

kat rumah kene buat latihan as usual plus kerje rumah
mak ayah aku memang pentngkan education sikit
tapi die pandai pulak amek hati
die belikan aku kepsi n kek
dats y la mase2 kecik aku tembam~hak4
pedulikan
da la kene jadi pengawas sekolah..ak xsuke sikit kene bertugas,, n of coz aku x g bertugas :D
aku budak aktif yang suke join competition, nasyid, music contest n bla bla camping, sukan xsuke sgt
tp kne pkse join bola jareng..hmpeh je

ok to b cntinued


Wednesday, May 15, 2013

Diari : Woman thang

lately
semester ni
ak makan banyak
bantai western, fast food
omaigucci~~
lemak-lemak diternak dengan sempurne oleh aku
gembire yerr bile hadap burger Mekdi yg maha aum aum sedapnye
crunch crunch korean kfc..krup2 yeee
offer spesel dr burger king
oldtown nyer hazelnut coffee yg maha osem okeyzz
tu belum lagi fish n chips manhattan fish market yg of coz la deep fried punye ikan dori n kentang die kn.
sushi2 yang veryy sedap kat sushi king
lasagna dominoes
spaghetti bolognese meatball version kat pizzahut

abang burn burgersssss n meatbalssssss

carrot cake cheese cake n bla bla cake from secret recipe
omaigucci omaigucci
perut ku da terjerit2 sebab kene sekse proses sume tu :D
 perfect kan untuk meng-obese-kan aku?
arghhh~

haizz

abc, cendawan goreng, cendol, roti canai telur cheese, nasi lemak, nasi kukus, nasi ayam n etc etc
every single of that i take, i juz take n never think its too much intake ~~
ya ya ya i noe i noe.. its my fault .. what to do rite..
memang sesalan betul

namun begitu, donat x termasuk dalam senarai sesalan tau
tu je fevret aku yg memang aku xkan pantang ~~hohoho

memang banyak.
so gulz,
sile ambil iktibar
dis is not makan for life needs tapi mentekadarah
:D x sehat tau x