Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Monday, November 12, 2012

masakan : bubur ayam + sayur

ni memang fevret adek, mami n daddy
dorang kate sedap padahal, aku cecampak je~muwehehe :D

BAHAN2 BUBOQ AYAM (UNTUK 4 ORANG)

1)beras

2)300 gram dageng ayam  (xpayah banyak sebab x elok utk kesihatan :D)

3)1 inci halia

4)7 biji cili padi (belah dua)

5)10 biji lada putih (tumbuk sampai halus)

6)1 lobak (potong dadu)

7)1 biji kentang (potong dadu gak)

8)daun sup siket

9)sayor lain : kubes, kubes bunga, brokoli, kacang peas, cendawan-boleh bubuh lau suke sayur, xsuke xpayah bubuh~ni option je :D

10)1 biji bawang merah besar (hiris nipis)

11)1 biji bawang merah kecik (hiris nipis gak)

12)garam secukup rase

CARA2 :

1) Basuh 2 kali beras lam periuk kaca or periuk yang boleh masak atas api dapur masak.

2) Then, masukkan air lebih daripada jumlah air yg korang biase bubuh untuk masak nasi dalam periuk yang ade beras tu

3) Bubuh periuk ade beras tu atas dapur masak. Bukak api dapor, jangan  la besar sangat api tu, sederhane je.

4) Tunggu beras tu boiling/ mendidih, kacau2, bile nasik cam dah lembut2 tu, masukkan lobak/ carot, kentang,  bawang merah kecil, halia n lade puteh serta dageng ayam ye anak2~muwehehe

5) Ok, bile tengok ayam da separuh masak, lobak n kentang pun da separuh lembut, masukkan la sayur2 lain, bawang besar hiris tadi tu, garam secukup rase.

6) Then, rase cukup ke x masinnye, x cukup tambah le garam siket, tapi bubur tak yah masin2 sangat, xsedap.

7) Bile dah nampak agak2 masak tu, bubuh le daun sup tu, kacau2 semenet dua, then angkat, makan!!

8) Nak sedap lagi, goreng lah telur hancur n biles goreng~marveles tau u olls~selamat mencobe~ae ae ae :D

2 comments:

  1. kadang2x bila malas nak masak lauk..
    eiqa masak bubur ayam jugak..
    tp xde laa meriah mcm nie, hehee
    sebab makan sorang jee..
    tp penuh satu mngkuk jugak laa eiqa bedal..

    ReplyDelete