Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, September 30, 2012

merepek : when all goes wrong

bile sumenye da xmacam dlu..
ak xrase nak makan
musim zombie aku dah bermule..
jgn tanye nanti knape aku kurus sangat
memang aku salah
tapi mcm mane aku nak ckp
memang ade bukti
tapi hati tetap milik kau seorang.
n sekarang ak paham y anothr gurl cn do stupid things when dey cnt ovrcome their lv conflict
n im d one of em,,
baguslah.. perbuatan bodoh aku yg makan diri aku sendiri..

Friday, September 28, 2012

masakan : spicy n sour Kerabu Sotong

i <3 any="any" br="br" frens="frens" go="go" in="in" kedah="kedah" kerabu="kerabu" lately..hanging="lately..hanging" or="or" out="out" restaurants="restaurants" sotong="sotong" thai="thai" to="to" wit="wit"> d main course i will order is of course blovd : kerabu sotong
nak buat die bukan men senang ye adek2~keh3 dh mcm chef wan lak an..

bahan2 :

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 300 gm sotong – potong cincin
  • 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
  • 5 urat kacang panjang – dipotong anggaran 1-2 cm
  • 1 biji tomato – dipotong kecil
  • 1 batang serai – dihiris halus
  • 2 biji cili merah – dicincang kasar
  • 5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1 ½ biji limau nipis
  • Segenggam daun ketumbar
  • Gula nira (Kelantan) atau gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan.
  2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera.
  3. Kerabu ini enak dihidang sejuk.
  4. NOTA : Semua sukatan adalah anggaran, boleh adjust ikut citarasa masing-masing. Elok dimasinkan sedikit supaya sesuai rasanya bila dimakan dengan nasi putih. Secret ingredient untuk kerabu ini ialah gulanya, jangan pakai gula putih. 
 sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/2975

try r weh..mov ur fat hand, cook sumting wit ur own hand ~~resipi?? carik jer dalam tnet~~~ hehe

merepek : crazy weekend!

yea..maybe other pipel tink "car trip frm kedah to n9?hallah~"


bt trust me man,
mak sendiri trkezut ya Allah bile tetibe ak da smpai depan umah~
sebab b4 ni ak mane de balek nek kete
sume nek bas
first tayem ni u olls
ak nek kete tumpang kwn ak
kbtulan die de urusan,,so tumpang r sebab ak nak drop barang2 yg ak dah xpkai kat uum tu
baju2 yg dah oversize ade 2 beg besar,,,
kasut + beg = 1 beg besar gak...
itu la haselnye selpas 3 thun stgh blaja jauh dr umah
ayah aku lg osem trkejut
tetibe kul 9 pg ak bgn muncul dpn die,
ayah aku : "haikk,, bile ko balek ni?"
aku : "semalam"
siap cubit pipi aku...cisss ingat aku hantu la tu keh2 :D
ptg ni ak msk bihun sup ayam~~~~pak n mak aku makan selere tu~~suke btul tgk..
ganas2 aku ni, ak reti msk tau~~~
esok ingat nak masak spaghetti ..xtau g nak goreng or wt bolognese or wat cekodok kentang je.. huuu
tetibe rse tanak balek,,,
sebab ak ske msk n tgk mak pak ak mkn selere..
T___T
"homesick"

Tuesday, September 25, 2012

life : hati yang dikaburi obsesi

 
 
maksud obses ni besar, atau keterangannya kita terlalu meminati sesuatu hingga sanggup melakukan apa saja demi benda tu..
obses ni bagi saya seseorg itu menghambakan diri pada sesuatu perkara yang melibatkan hati, pemikiran, fizikal, masa dan kehendak..

bila kita obses, benda yang salah akan semuanya betul, benda yang mula-mula betul akan menjadi salah dan benda yang sejelasnya salah akan menjadi lebih salah.
itulah namanya obses.. kita terlalu agung-agungkan sesuatu hingga seluruh jiwa kita terkorban..
dalam dunia ini memang perlu pengaruh.. tapi, perkataan ini sudah terlalu kronik..
 
Jangan obses kepada manusia,
walau betapa alimnya dia,
walau betapa cantiknya dia
walau blaaaaa2 nya dia
sebab manusia itu sendiri tidak kekal di dunia
 
terlalu obses itu sendiri boleh bawa padah kepada seseorang individu,
apa sahaja akan dilakukan bagi mencapai hasrat atau mendapat apa yang dia inginkan
meski cara untuk mencapai atau mendapatkan itu sendiri tidak halal dan mendatangkan kemudaratan pada orang lain
 
fikir2 kan lah

Saturday, September 22, 2012

fashion : outfit fevret ak sem ni

sem ni ak ske pkai blouse labuh ngn kain...
feminin kan..ahaha
biase ak ske pkai suar..
tapi lau blouse labuh pkai suar cam huduh je
so ak pkai r kain~bleh r thn hot u olls
ahahaha :D try la its really work tau
lpas tu tudung die kne vibrant colour/neon colour 
sebab blouse ak kebanyakannye black in kaler u ollsss




+


+
+





short maxi dress ak lebih kurg gini..
cume dade die trbelah sket
kne pkai inner la maksudnye


Sunday, September 16, 2012

merepek : seminggu sudah dalam sem 7

ye genap seminggu jadik student sem 7
assigmnt da brkepuk2 dpt.
yes. file2 da beli
org kate permulaan tu dah ade
tapi nebes owh hu~~help~

Friday, September 7, 2012

merepek : d end of semester break

ye.
cuti sem aku dah habes
n of course sepatotnye skarang aku ngah pack brg
tinggal beberape je lom msuk, skrg ngah xde mood nak kmas
mr BF nk hantar bebear : my bday present jap lagi
alahai malu kot
aku blom mandik!
da la die naik kete kawan die
cz dorang actually odw g PD
die n kengkawan die kne jadik fasilitator prgrm
tah~ble la die minat buat bnde gitu
xpelah.huhu

jom bersihkan diri anda~bubyeeee

Thursday, September 6, 2012

tips kecantikan : How to make ur dark lips can wear lipstic beautifully again

wah panjang kan tajuk entry kali ni
tapi yg awak tu mcm noob plak????
hehe
btw
bibir aku gelap
ak tktau knape bibir aku warne die mcm warne lebam tu
gelap kot
smpai dak2 laki sekola mngh dlu time ak form 3 panggil ak suria
kan ade rokok suria yg murah tu kan
dorg ingt ak isap rokok
haiz..mau je aku lempang mereke yang umpame beruk2 x berakal ni~
uppss!!hehe

dr tahun ke tahun ak cari solution~
n aku tringin pkai lipstic sesuke ati
tapi lau bibir itam mcm aku ni
xkan nak pkai lipstic kaler putih???

nah ni link lau korang rajen nk tgk :http://www.youtube.com/watch?v=8ZDBV2RqWZE

tapi lau ikut tutorial die tu
kne beli brg baru
n ape aku buat ialah

1) ak amek bb cream .. xkesah la cap ape..
tapi aku gune cap cosway.
ak apply bb cream tu kat biber. siket je calit kt biber. ratekan kat bibir tu

2)amek lipstic warne fevret korang
ak pkai cap silkygirl code 06 gorgeous moisture rich
sebab kaler ni super osem~
ratekan kat bibir pkai jari~

3) lau suke pkai lipgloss pakai la yg sepadan ngan warne lipstic
tapi ak lebih ske pkai vaseline.
ratekan la kat bibir

n tadaa~~~siap suda.SELAMAT MENCUBE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, September 5, 2012

word-not-less-on-wed : bebelan rakus lagi

ye~bloggrs suke bubuh tjuk : wordless on wednesday
tp, ak ske menulis n brcakap
n help~~
tgn ak tidak bisa brenti menulis :D
**trpengaruh dengan bahasa indonesia sebab minat watak firman dalam "kau yang terindah" tV3 kul 7**

arini. ak da pack baju2 ak masuk kemas lam bag
ade beberape helai yg xmsuk g cz nak pkai la kan b4 jummat mlm sbtu~
sebelum balek ari jumaat ni,
aku dengan gigihnye
jage makan utk sminggu n sauna n work out
haha :D
y??
ini satu kebimbangan yg ridiculous bg sesetengah orang
mesti diorang jelik, cebik n wek wek~
kebimbangan itu ialah : risau berat naik.
betul weh
kebimbangan ini sume pmpuan risau even die telah brtukar jantina, berlainan nafsu n bla bla bla n kcuali yg dah kurus naturally or x pduli bdn die gemuk or kurus

xkesah lah kan~jnji hatiku senang riang lalalala~
n mak juge seronok sebab ak rajen nak mampos bulan ni kt umah
:D
aku da blaja masak byk gile kt umah cuti sem ni : bihun sup, asam pedas, laksa, siakap stim, siakap 2 rse, masakan msk kicap, sambal tumes, udang msk cine, tomyam, kari etc etc

saje blaja msk,
utk kesenangan nnti lau tetibe mak mertuwe **upps
lau mak suruh tlg sedie bahan n die tinggl msk
k lah ~nnti smbung lagi~~bubyeeeee


Monday, September 3, 2012

DIY : poodle flower/3D flower

accrding to Mr Moustache in his blog, http://mohamadsolehin.blogspot.com/2012/09/diy-veil-for-engagement.html, he calld it 3D flower~

n babe, d poodle flower is very cute
n i tried to mke one rite aftr read his entry.
i tot its hard to mke one
hes decoratd her sis's veil wit white poodle flower
its look luvly :)
n to mke it totally easy, simple n guess wht ??????
its too cute!!
u can put it on ur bandana, scarf, veil, shawl, dress, stick it on ur hairclips, maybe ur penande buku, cards, etc etc
:D dats y creativity is no limit beybi

i tke dis DIY poodle flower image drom gugel image :)
thanxalooott googliciouss :D

n btw d image below is my 1st poodle flower. material : thai silk. button. 
im nt using beads as its a trial :)
n so glad i cn mke one :DD


im using 5.6"X5.6" square in shape fabric

HAPPY MONDAY BLUESS U OLLS~~ :D