Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Wednesday, July 25, 2012

life : bulan Ramadhan 1433 H

bulan Ramadhan kali ni
berbeza dari bulan Ramadhan sebelum2 ni.
da 2 tahun aku kua sekola.
xnak sebut.
konpem org akan cakap "whatt?"
huhu :O
sekolah yg aku hadiri dr form 1 smpai form 6. upper 6
even aku seorang yg kaso x reti berbahasa, gurindam segala
mengajar aku erti adab, sopan santun n segale yang aku perlu ketahui tentang agame
ye.
aku memang kaso, tapi maseh lagi berdiri berlandaskan perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya
dengan pengetahuan agame yang guru curahkan ke jiwa seorang gadis iaitu aku itu, aku berjaya keluar dari kemelut diri aku  sendiri pada bulan Ramadhan ini
sunat terawih ak dirikan
berdirinya Ramadhan dengan ibadah2 yang kita lakukan
bukan sekadar menahan lapar dahaga d siang hari
ibadat fardhu jangan kita tinggalkan
ibadat sunat kita perbanyakkan
tapi ikut kemampuan kite lah
dan perlu istiqamah/berterusan dalam melakukan suatu ibadah itu
selain itu..
masalah yang masuk menyesakkan ruang fikiran
terasa hilang saat menghadap Tuhan yang Esa, Allah.
tak dapat aku gambarkan indahnya saat2 yang dialami ketika solat
sedang sebelum menunaikan solat, fikiranku serabut n rase marah kat orang yang buat aku serabut macam ni.
bukan aku nak tunjuk ape yang aku buat.. ni sikit je weh..
aku buat ape yg aku mampu untuk aku teruskan.
aku cume nak bagitau korang.
lau serabut, penuh dengan masalah.
salah satu penyelesaiannya, jangan lupa mengadu kepade Allah
Dia Maha Mendengar
Dia Maha Penyayang
Dia Maha Berkuasa
sedikit sebanyak keresahan itu hilang.
akal juga mungkin agak tenang dan rasional.
same2 lah kite buat perubahan pada bulan Ramadhan kali ini,
bimbang hayat kita tak panjang.
entah bertemu atau tidak dengan bulan Ramadhan tahun depan :)




fashion : hijabistarr-lah-sangat :D


im wearing blink2 pashmina cost me 9 ringgit from Hong Kong
lycra blouse maybe 16 ringgit sumting.. x ingatt
hp adalah bukan aksesori :D
im nt wearing any accesories bcz my pashmina r heavily blink2
n i dnt want pipel to stare to me like im a christmas tree
full with accesories lights, presents...
u dont want to b like dat too rite? :D

:D kaka
sekarang musem orang pkai baju loose n x fit kat badan
fesyen ni seswaiiiii sangat kat muslimah
xperlu baju ketat2 okies!
SAY NO TO BAJU TERLALU KETAT!

mcm diana amir ni
shes one of hijabistar now
n shes wearing loose blouse n loose skirt for her outfit all day long



Saturday, July 21, 2012

merepek ; 1st fastin day

helo :D..arini 1st day kite puase kn
jujur,kali ni bru smangat nak solat teraweh.
x g surau perumahan cz surau kecik n of cz awl puase ni pnuh.
so i dcide 2 pray by maself
ak search lam gugel n plce it in frnt of me at d side of my sajjadah.
ia saat mengharukan cz 1st time lpas kua skolah..ak dpt rase urge n ksungguhn ak nk tunai solat teraweh
alhamdulillah. ok chiow bebeh.

Thursday, July 19, 2012

retissss : the pussycat dolls


ak minat sgt kumpulan the pussycat dolls
selaen lagu2 yg diorang nyanyi,
ak ske diorang nyanyi balek lagu perhaps3 yang penyanyii asal lagu tu : Doris Day
Doris Day

anyway suare Doris Day pon sedap tp muzik die a lil bit classy tapi maseh sedap kat tlinge
mmm..
versi pussycat dolls dalam perhaps perhaps perhaps lebih catchy~

n video sway sing back by the pussycat dolls pon besss
anyway sway by dean martin pon ok :)


tapi sayang dorang dah berpecah
bawak haluan
nicole pon kuarkan single sndiri,,hurm
dalam mane2 video pon aku tengok nicole scherzinger je yg ditonjolkan

nicole S

ahli The Pussycat Dolls yg lain cam tambahan je
huhu
kan dorang 1 kumpulan
nape scherzinger je yang ditonolkan
nampak macam so unfair.
tp xpe
juz enjoy their song okies!

masakan : My Fevrettt Kuih


waa~
ak ske donat sgt222
lau g kedai kuih,
pilihan pertame ialah donat!!!!!!!!!
waktu tu xkire dah brape kalori gula, minyak, tepung yg masuk badan :DD
keduwe aku akan amek pau goreng!
korang tau x pau goreng tu hape?

ala die pau yang mm...x kukus tapi digoreng
yummy u ollssss...
inti yang aku paleng suke ialah kacang merah
lau bli bun pon ak akan amek inti kacang merah n lau prise len ialah kaya or kelape
rugi x try pau grg ni~~~
2 kuih ni mmbuatkn drooolingggg lew
morning korang!!
selamat brekfesss!

Benefits of Breakfast 



Eating breakfast can help improve math, reading, and standardized 
test scores.
i ii iii
Children who eat breakfast are more likely to behave better in school 
and get along with their peers than those who do not.
iv v
  
Breakfast helps children pay attention, perform problem-solving tasks, 
and improves memory.
vi vii
Children who eat school breakfast are likely to have fewer absences 
and incidents of tardiness than those who do not.
viii
  
By eating breakfast, students get more of important nutrients, 
vitamins and minerals such as calcium, dietary fiber, folate and 
protein.
ix x
Studies have shown that children who eat breakfast on a regular basis 
are less likely to be overweight.
xi xii xiii
Eating breakfast as a child is important for establishing healthy habits 
for later in life.  
Schools that provide breakfast in the classroom to all students have 
shown decreases in tardiness and suspensions as well as improved 
student behavior and attentiveness.
xiv xv
What you eat for breakfast can have an impact on learning. One study 
showed that eating breakfast food high in fiber and low in sugar for 
breakfast helped students sustain the cognitive effects of breakfast.
xvi
   
School Breakfast provides ¼ the recommended amounts of protein, 
calcium, iron, vitamin A, and vitamin C for the day.
xvii
  

p.s bace2!!! tingkatkan penguasaan bahasa inggeris anda!! :D kakaka
Oh my English!!! :DDD



Tuesday, July 17, 2012

Monday, July 16, 2012

kesihatan : pembunuh senyap, penyakit hati berlemak


read d artical!

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CFgQFjAB&url=http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0715&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm&ei=6x0EUMuSHcftrAfmgqSqBg&usg=AFQjCNER0LyajqlWfAjMHwzAy6e7OOWupQ&sig2=x_V9ToKOwMRxDvoTqqlQ7w

collection : heelss n mee

sebelum bulan ramadhan lg, ak telah memborong 2 pasang heels
suke2 :D
ok, ak mungkin agak boyish, ganas <-- kwn2 n family yg ckp @@
bt heels is my fevret
bukan utk ke kelas sebab kelas kne menapak jauh dari bus station
n slalunye : sneakers, ksut canvas pilihan utame
sape yg handal sile lah pkai heels ke kelas especially yg ade gheta n moto T.T
kali ni memang super tinggi u olls~
mule2 cm x yakin je ble pkai sebab b4 los weight aritu memang xleh pkai
huh~ nk saket lutut wat r
tp lepas los sum weight, ak rse ade kyakinan balek nk pkai heelsss meletopss
kaka :D
heels ni khas utk g majlis or pape je lah~
**xnk tayang lg sebab puase pon belom**

::pause::

selamat berpuase bulan ramadhan korang!
prepare to clean up ur heart n buat amalan banyak2 tau bulan ramdhan!
sekali setahun je bulan ramadhan,,rugi korang x rebut peluang tambah pahala n tampal lubang2 dosa yang telah kite buat !!!
:))



Thursday, July 12, 2012

Tuesday, July 10, 2012

merepek : keinginan trcapai


akhernye~~
:))

tips kecantikan : tomato la u olls

:D kakaka.
mak aku pagi tadi kejutkan ak tido kul 6 stengah..
die tengok ak nyer sabun muke : sabun papaya yg juz harge singgit lpn tu~ :D


dengan muke selebriti**:D** salah3
dgn muke selebet aku bangun
mak aku dah wat neskefey suruh ak teman die sarapan b4 g kje

tetibe mak ak cakap
"ko pkai sabun ape atas meje tu kak? cntik la mke ko"
ak pon jawab ngn mngantuk la ape la "sabun papaya aa umi"
sebenarnye oleh sebab ak kat umah skang
ak x pakai pon pencuci muke
hak3~~~~


x rajen..knape tah..kat umah suke-ati-lalala  jew ak xsental mke
padahal lau kt hostel uni punye bersungguh ak jge muke**abaikan**
kat umah oleh kerane tomato n buah orange sunqist adalah free-tak-ade-limit
make hari2 aku telan tomato ngan orange sunqist tu


n~ air feberet aku selepas neskepey : teh ijau n air limau kasturi suam no sugar aa bebeh
berhasil la petuwe-turun-temurun-dari-internet-mane-tah~
kakakaka :D tahniah-untuk-diri-sendiri

merepek : samsung young vs samsung corby

samsung corby ni baru rm 299
kualiti tgkp gambar die pon bagos dr nokia yang 3.0 sumting
tp 2 mega pixel
sume function ade kcuali 3g
memory leh bubuh 8gb je micro sd
internal 50mb je
touch screen gak
mmm


samsung galaxy young ni rm 499
smartpone gak android bla bla
ade 3 g bebeh
aik camera die 2 mp gak aa :D kaka
memory 32 gb micro sd
internal diew 180 mb tp avaible space ag 290 mb.
boleh wifi u olls

bajet ak 4 ratus je..lau tangguh dapat samsung young ok gk uh 






Monday, July 9, 2012

merepek : keinginan

akher2 ni memandangkan nokia c5 yang baru tuka xsmpai setahun 
telah ranap n cabuk cam kete tuwe
kereta tuwa~saya xkaya~~kakaka :D


 : terkopek warne silver, body yang putih mulus tercalit warne blusher etc etc
button da tanggal 
c5 telah menjadi nset yang patut masuk kedai potong nset
siyesly sedeh sbb pkai duit sndili tu beb
tapi oleh kerane aku sebagai raje **eh**


aku sebagai tuan punye enset,
c5 memang asek2 diabaikan n trcampak mane-aku-suke


contohnyew : trcampak ats jalan wktu nk kua kete-osem-mak @ bru turun moto-rempit-o-yeah!
lau org tgk : mcm x sayang nset
tp mcm mane..ak gasak sket.
nset memang la cepat hancusss
tp koleksi beg2 gua elok lg bebbbb
salah sendili maaa
mak aku lau nampak aku bongkokkan bdn lepas kua kete,
die tau dah tu..nset guwa jatuh suda untuk kali ke lapanratusjutaenampulohbilion kali **eceh**
mesti die kate "org kaye~"
dalam betul maksud kate2 itu mak. kakaka
:D sentap tu guwa buat semenet duwa

terpiker gak kat otak ak yang kreatipppp ni
nak beli nset baru
tapi lau beli tergese2 mesti dapat yang bese jew
tp lau beli lambat2... nset c5 ni asek kne gnti bateri je..kopak le ak
org len kai nset canggeh telan air liur gak aku tengok
humm let c
kire punye kire
bajet maseh x cukop ah..
so nk xnk. KIV la dulu u ollsssss

masakan : korean spicy tofu and mushroom soup

i lv tofu and mushroom
so i bought sum mushroom ystrday frm store

mix mushroom

search recipiess frm intrnet as i hv no idea to cook diffrent version of vege soup for my lunch
n i found korean spicy tofu and mushroom soup



spicy mushroom and tofu soup


actually dis korean soup hs no different with our malaysian vege soup

malaysian vege soup

n d only thing dat mke it different, it is a lil bit spicy n red in colour
as we hv to put a lil bit of chilli powder

chili powder


im wondering y korean people lv chilli powder so much
they also put dis spice in kimchi


kimchi

im gonna try to cook spicy mushroom and tofu soup today~~ :)

RESIPI SUP TAUHU N CENDAWAN PEDAS AKU ;D

BAHAN2 (UNTUK SEORANG) :

1) 1 KEPING TAUHU
2) 4 CENDAWAN BUTANG
3) 1 BIJI BAWANG PUTIH & 1/3 BAWANG MERAH
4) 1 SUDU BESAR SERBUK LADA (SAPE X TAHAN BUBUH SETENGAH SUDU SUDAH)
5) 1 GELAS AIR
6) GARAM & PERASA (AJINOMOTO) SECUKUP RASA

CARA2 :

1) Tauhu dipotong dadu

2) cendawan butang dan bawang merah dan putih dihiris nipis


3)panaskan air di dalam periuk sehingga agak mendidih

4)masukkan bawang merah dan bawang putih, cendawan dan tauhu serta satu sudu besar serbuk lada.

5)biarkan semua bahan mendidih seketika.

6) Masukkan garam dan perasa bile cendawan n tauhu dah masak.

7)TUtup api dan makan


LINK FOR SPICY MUSHROOM AND TOFU SOUP RECIPE IN ENGLISH






Wednesday, July 4, 2012

wordles nisfu syaaban : giv me a space tonite


merepek : edisi kembali ke jalan asal

kakaka~~~ :D
tajuk aku kemain gempak kan
ehem..setelah 2 minggu bermaharaja lela kat umah agam,
aku mendapati perut selalu suka-hati-tali-kecapi
sebab dapat makan yang sesedap kt umah @@
mase kat hostel makan x tentu arah
sebenarnye tekak aku ni susah ubah selere makan lau kt hostel
sebab nye kitorang xleh bawak periuk yang konon haromm
(sebenarnye beliau beliau n beliau menjimatkan penggunaan ape letrekk)
zzZZzz


so hari2 ape yang aku makan kat hostel same jeeeeeee sem 5 ni
~xubah langsung

pagi : nescafe ngan biskut kering

kul seploh pagi : air limau suam xdak gula

tengah hari : laksa all d time, lau makan nasik? nasik sesenduk, ikan n sayo n tempe

petang : tomyam bihun or tomyam nasi,, kadang2 aku malas,,aku telan air kopi o je

malam : telan air suke-ati-aku : air teh ijau xdak gula



ni brlarutan hari2 dalam sem ni...
dulu time masuk UUM eksaited gila nak makan sebab makanan murah gila
bayangkan nasik campur yang besa kat seremban harga at least rm 5 ke atas
kat uum 3 hengget u ollsss..
chicken chop 5 hengget, fries banyak gila x hengat 2 hengget
burger2 lagi
mane nk dapat kat seremban ni western food yg ak minat gila murah?
aku ingat lagi aku makan banyak gila
toksah cakap laaa

naik sem 5..
tabiat buruk aku : iaitu jemu nak makan kembali
dah hari2 makan kedai,
selera makan ilang
aku rsa nak masak sendiri!!
sebabnya lau stakat tomyam tu nak gitau, campak2 je~
tu aku rse cam : apsal aku tak pernah terpiker ha?
kakakaka

sem depan da sem 6
senior year untuk aku tau u olls
musem untuk simple-is-trend
akan kembali
yela...sem depan da sebok ngan file2..
ke mane agi ngan sesi 100 jam tu..laporan..ngadap lecturer lagi..
thesis odw kene jalankan
xde mase nak piker, belit2 ala2 bollywood ke ape ke
sarung je ape yang simple jnji kemas
n sesuai nak meraban lari ke kelas n siapkan assigment



hahaha :D k lah nak g masak sup kerang untuk petang ni
cuti ni kene enjoy puas2
sebab sem depan sem yang xkan toleh kiri kanan untuk berpoya2 macam raja :DD

(gambar ihsan google image)