Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Friday, June 29, 2012

masakan : delicious pretzels in auntie anne's klcc





auntie anne's pretzels branch in klcc

my friend treat us dis delicious pretzel when we r on our way back to uum
even i hve it for d first time, i swear to u bby, 
 its so good n ummm
very sedap!!! yuMmmyyyy
all i hve b4 is not frm auntie anne's
bt dudes,, jz giv urself a treat
enjoy it slowly :)

kata-kata hikmah : bercakap baik


Thursday, June 28, 2012

retissss : aqasha fiva :)))






(pic from google)

wuuu~~
Firdee Akassya bin Rosli atau juga dikenali sebagai Aqasha merupakan penyanyi & pelakon Malaysia
Nama Penuh: Firdee Akassya bin Rosli
Nama Komersial: Aqasha
Tempat Lahir:Hospital Universiti Kuala Lumpur
Tarikh Lahir:6 Oktober 1982
Zodiak: Libra
Tinggi: 5' 9"
Berat: 66 kg

(copy from ms.wikipedia.org)







masakan : maggi udang maggi ketam maggi sotong

aku x masak pon megi arini
juz nak share antare makanan yg aku suke gile nak makan
:D
megi udang or ketam

megi ketam sangat la femes di tuk bali, kelantan
menurut kawan baik aku yg asal klntn
harge 1 bowl besaw diew : rm22
tp wa cakap lu aa, ketam die sangat marveles beso
even x pernah rse lagi
gerenti lah rse die memang kaw sgt

BAHAN2 (UTK SEORANG)

 1. 1 bungkus mee segere (mee kosong je) atau lau xde boleh gak bubuh mee kuning atau mee besar atau bihun


2. 4 biji cili padi (kurangkan bilangan cili la lau x tahan pedas, xbubuh pon xpe :))
3. 5 ekor udang atau seekor ketam atau seekor sotong sederhana besar
4. 1 biji telur ayam
5. bawang putih, bawang merah
6. minyak masak
7. sedikit sawi, lobak (kalau nak tambah sayur la, lau xnak pon xpe :))
8.sedikit garam
9.sedikit perasa (ajinomoto)
10. sedikit halia

ok jom mula masak :D
CARA2 :
1.tumbuk gune lesung sampai lumat atau kisar pakai mesin pon boleh bahan ni : cili padi, bawang putih, bawang merah dan halia

2.basuh sayur2 n udang2 tu. potong kepale udang tu. potong sayor sawi, lobak.
 kalau ketam, korang kene siang die dulu. buang kulit cengkerang die n perut die, belah kepade dua n basuh bersih2.
kalau sotong, buang tulan sotong n basuh sampai dakwat2/cecair hitam sotong tu xde. then hiris kecik2.

3.panaskan periuk/kuali jap, then bubuh minyak dalam 3 sudu besar, pastu tunggu panas jap

4. masukkan bahan2 yang korang tumbuk atau kisar tadi n kacau smpai naik bau atau layu

5.masukkan udang atau ketam atau sotong n kacau smpai udang atau ketam atau sotong  tu merah sket atau separuh masak.

6.pastu masukkan air n biar mendidih

7.bila dah mendidih, masukkan telur n kacau2 kejap, biar ia mendidih sekejap

8.masukkan mee segera lam periuk/kuali tu bersama2 sayur2 yg korang potong tadi. 

9. jangan lupe bubuh garam n ajinomoto. lau x reti nak agak bape banyak kene masukkan, masukkan sikit dulu (hujung sudu besar), xcukup baru tambah.

9. kacau smpai mee segera tu lembut. n tutup api.

10. tutup api , tabur bawang goreng n daun sup kalau suke. dah boleh makan!!!!

yummyyyyyy~~~~





 maggi udang marveles u olls



maggi sotong

maggi ketam yg femes gile kat tok bali :))









Wednesday, June 27, 2012

merepek : teringin

hu..tringin nak g ronda2 laaa
taktau la esok jadi ke x
huuu
nak g makan2
jenjalan ke pe ke
tp sorang2
member rapat yg boleh calling2 pon dak laki si shah to'ek tu
xkan nak ajak die..xnak aku
~~~xpe la sorang2 pon

merepek : kegilaanku

aku seorang yang gila
bila mahu capai suatu yang aku benar2 mahu

dulu, aku mahu buktikan aku juga boleh masuk Universiti
walau keputusan SPM aku hanya suam2 kuku
dengan air mata kerana pedih kata2
ya, aku hanya gadis biasa bertenaga biasa
aku sambung menuntut ilmu meski kurang tekun
menduduki, menghadapi kepayahan STPM
akhirnya aku menjejak kaki juga ke Universiti
dengan rasa puas hati
dan lega yang tak terungkap
tika itu, mungkin kelegaan timbul
bila aku dapat hamparkan bukti pada
mereka



dulu, aku mahu buktikan aku juga boleh menurunkan berat badan
menangkis pandangan dan anggapan negatif
dengan usaha
rakan-rakan yang menjadi antara tulang rangka
aku berjaya
senyuman lebar
aku bisa bukti
aku dapat apa yang aku mahu
dengan usahaku
tak perlu kata2 kamu,
terima kasih kerana memandang rendah impianku
terima kasih kerana mencerca aku di belakang aku
kini aku dapat apa yang aku citakan



dulu, aku seorang gadis yang tak tahu apa itu penampilan
bukan aku mahu bergaya hingga bergadai segala
apa yang aku mahukan adalah suatu imej yang membina
membina keyakinan aku dalam melangkah
kerana kerjaya aku pada masa hadapan dan juga bidang yang aku belajar
adalah suatu bidang profesional
yang memerlukan aku menjaga imej
bukan pada pakaian yang mahal dan cantik serta solekan tebal
tetapi pada kekemasan dan pandai menggayakan meski pakaian murah
serta solekan kejujuran
apa yang aku dapat lihat
manusia sangat suka akan keindahan
maka keindahan luaran sudah kita jaga
keindahan dalaman sangat penting
dalam menonjolkan keindahan luaran

dudel from blogger : alif ismail

masakan : sausage roll

heyyy morning korang :))))

hari ni ak wat sausage roll : roti gulung sosej..
tringat betape sdap giler jiran bilik ak wat roti goreng tepung sarden
jiran bilikku memg terrrer msk
huihhh
i love u mek no~~yg salu serving kt ak : mek ma
:D dtg bilik dorg kje nk tibai makan jew
ok ni BAHAN2 die :

roti gardenia/hi5/roti sandwich biase
sosej
telur (ikut bape byk wat sosej roll tu, lau 4 keping roti sebijik je)
garam
2 biji cili padi (bagi sape ske pedas, lau xnk , xpayah pon xe)
tepung gandum sket (sesudu besar untuk 4 keping roti)

CARE2 :

1) pecahkan telur lam mangkuk, masukkan garam, cili padi yang telah ditumbuk halus, tepun gandum n campurkan n kacau sampai sebati

2)gelek roti pakai lesung pon boleh penggelek pon boleh, gune gelas pon xpe, janji die leper, then letak sosej kat roti tu then gulung.. belah kepade duwe selepas gulung.

3) buat langkah 2 hingge roti n sosej terakhir :))))

4)masukkan minyak dalam kuali,jumlahnye agak2 yang boleh tengggelamkan roti tu, idupkan api, panaskan minyak

5)then amek satu2 roti, celup dalam adunan dari langkah 1, dan masukkan dalam kuali

6)jangan lupe untuk kacau selalu n pastikn ia berwarna kuning keemasan.

7)angkat lepas roti tu warne agak kuning keemasan. letak lam pinggan n makan!!!!!!



Saturday, June 23, 2012

shoes : leopard seriesss~ade sape2 berminat?




:) i luv leopard printed 
as much as one of my sweet besties : fira
tapi die da banyak koleksi leopard printed ni~ : skirt, harem pants,legging, tudung, kasut
ak bru ade harem pants n kasut~~
kasut ni kitorang beli same2
cume die nyer turqoise n ak nyer shocking blue~~
:3 hoho

leopard printed harem pants

legging : leopard print


p/s : ade sape2 BERMINAT nak beli??KOMEN2  la bawah entry ni :D

merepek : rele jauh2

cmni le jadinye lau dah dekat
kejap2 gado, bercakor
huhhh~
another reasons y i mke sure i keep my college is located in a far distance frm home
@@ mungkin ak ni seswai travel je kot.
kje pon nnti nk jauh2 r..
bia balek setahun sekali..rindu pon rindu lah
lg rele tersekse jauh then gadoh dekat2
haa time tu la pelok ciom lau jrg jumpe
lau selalu jmpe..humm..
uhuuu
lau balek lame gini le jadinye,
ni lom smpai sminggu
lpas seminggu angkat m16
haaa
harap2 la abg angkat ak adew job yg de serama dlm mse trdekat....
serabut otak suda lau sebab salah org tu, kite tegur x leh trime
jom carik kje!


Friday, June 22, 2012

life : masa cepat betol berlalu

it is one phase to change in ur life
u bcme a part of a new family, new life story line

ahh.. i feel like all of dis like..umm unbelievable,
me?seriously?oh my goodness..                                                                                                                                                                         i never count on my life
n d time pass by
im growing, now as a young adult, 22, yea dats my age~~wink2**(。 ◕‿◕。)




i notice dat sum of my habits change too
like, umm, i start to stop myself from too much talk talk talk.
try to be a good listener n polish d good thingy inside of me

throw or reduce bad habits mkes u feel gud
y?
d bad habits aways opposite of d truth : Islam
like talking rubbish : Islam let us to speak wht we should speak
i mean u olls stil can mke jokes but cntrol em
talking too much will reveal urself : stupidness, secret dat u must zipped ur mouth, bla bla bla
other things, emm..my shopaholic habit..duhh..
um..i jz lv dis story as its colourful n of course d truth :D

its hard to throw it away, but i promise to reduce it as much as i can
yea n other things too
i blieve i can
maybe it sound ridiculous, bt believe me
all of d things dat u think its nt a big deal,
will turning into a big conflict cause,
watever reasons u giv,
all of em, u suppose to reduce or juz leave it away
be happy with ur life~keep enjoying life without fake personality~ cheese~~~




retisss : julia perez~






comel kan julia perez bertudung
doakan la die dapat petunjuk n hidayah pakai jibab/tudung
sebab sayang, cantik n sopan ..sejuk mate memandang

Thursday, June 21, 2012

life : debar rasenye~~

 ini aku ok! :D

wuu. ajak jumpe fmili die tu rye ni
berdebar lah. 
adess~
dup dap plak nk jmpe belah sane
ada berani?
adehhh dupdap kottt~~~~
anyoneee hellpppppp

Saturday, June 16, 2012

merepek : currently fell in luv

huhu
member ajak ak tgk citer running man
huk3
trtengok ji jin hee
uhuuu jatuh cinte~~melting patblasratosribukali
i <3 u ji jin hee
as a fan!!!!!!
waaa ><

Profile

  • Name: Ji Jin-Hee
  • Hangul: 지진희
  • Birthdate: June 24, 1973
  • Birthplace South Korea
  • Height: 178cm
  • Blood Type: B

Filmography

Television



merepek : packing all d stuffs

huh. evri sem we hv to pack when it comes to d las day of our final exam day.
d truth is my thingy terlalu banyak to pack
n n n it mkes me tired to unpack in d early of new semester opening
huhuuuuuu..
luckily i got one roller ( i think it is use to move a gase tank as it is round in shape)
so i dnt have to carry out all of d boxes
my boxes is more than five n all of em in medium size..
 sumtimes i wish it cn move by itself
hahahaha ridiculous imagination as im too tired this morning...
anyway~morning evryone :)
hve a good day

boxessssss ...not mine ..hehe

Friday, June 15, 2012

life : jalan2 taman ghuse

huhu. ptg2 ni
amek angen ngn kawan cozmate, mek mah merangkap jiran sebelah bilik
hwa2
bg makan ruse kt taman ruse
die bawak roti, biskut lame..hehe
berebut2 haiwan2 tu makan..lapa btol ae.


hihi.=~~
selain kera, lotong, kude, ade gak ruse ..

Wednesday, June 13, 2012

life : exam

at last tinggal 2 paperrrr....
seronokkkkkkkkkk
upps jgn sernok sgt..arini paper killer..

n..lpas exam arini ade gab beberape hari
ptg ni lpas exam ak nak g kua ngan kawan2 trsayang jap
huhhhh
nk beli tiket basssssss
lg sminggu nk balek kampong!yey!!!
korang cemane?
ade kawan ak yg baru stat sem baru..
ade yg baru mule final exam
ade yg mcm ak da nak habes final exam dan sdang senyum smpai tlinge padahal paper killer x lepas lagi
hew hew hew :D
anyway~gud luk evrioneee~~~

Tuesday, June 12, 2012

makanan : laksa n nanas all the time

dh lame rse x tules sal makanan
hu.
skarang ni hari2 mkn laksa.
i <3 laksa soooo much~~huuu
pastu pencuci mulut die : nanas
fevret ak gak
tp hari ni tade air limau
sebab kat cafe ni die kedekut nk kasik limau kasturi lebih dalam minuman
....dah la ak minum air limau kasturi xde gule, limau kasturi tu die bubuh sebijik je...aduii

kayu manes tu xde yew.. culik dr pakcik gugel

so d point is ak xminum air limau kt cafe ni~~huhuu

Sunday, June 10, 2012

sunDay lOvely wEEkend : eXam mOod

open d past year sheets
answerd em all
n hear http://www.youtube.com/watch?v=-3D5FwwtNVM
all d haters, jz b forever alone okies :PPPPP

Friday, June 8, 2012

merepek : i mis u



ni pic conteng2 stok lame. 
memang pkai taram je wat sebab ak ske conteng2
ni ak conteng august 2011
n d truth is, i miss u so bad
so bad.
uhu.

life : suatu peringatan buat wanita


Monday, June 4, 2012

monday blUes : artwork of adi aduhai


thnk u adi aduhai.
ak ske gile gmbr ni :)
kepade u olls yg nak edit gmbo, 'Adi Aduhai' tu name fesbuk mamat yg amek gambo
tu ats tu yg sorang2 die je laki tu :DDD