Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Wednesday, March 28, 2012

suke suki cerpen : hai awak!

   Name aku Emira. Cam pelik kan? Selalu orang bubuh name Amira, tapi arwah ayah hadiahkan name ni sebelum die pergi buat selame2 nye. Huhu. Selepas ayah meninggal aku mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sebuah ipta kat kedah. Punye jauh aku kene campak. Heh. Tapi bersyukur, at least, aku dapat sambung belaja kan.I lov U ayah.

  Minggu orientasi berjalan lancar. Even ade mamat gatai mane tah asyek menyebok. Syukur gile aku ni garang siket. Huhh. Dah la penat ngan aktiviti yang banyak tu, die leh lagi wat lawak bodo >< . hahaks. Aktiviti malam kitorang, aku n roomate2 ku akan ponteng sebab cam merepek. Baik layan mata. Waktu malam waktu tido aku ok! haha

   Satu hari tu, aku turun makan malam kat cafe sorang2 sebab roomateku sume ade program. Aku sorang je free. Tengah syok layan nikmat makan, mate aku tertancap kat sorang mamat ni. Huhu. Tak la comel. Hensem pon tak. Bibir tebal cam somalia. Eh. Bibir aku pon tebal. Hahaha, bleh pulak ngutuk orang kan. Cuci mate la ape lagi. Tibe2 rase cam sesuatu je kat dalam hati. Eh eh. jangan jangan. aku menepuk2 pipiku, namun perasaan itu x juga reda. Lalu aku cepat2 menghabiskan makanan dan naik terus ke bilik sebelum mamat bibir somalia tu prasan aku tk boleh berhenti tgk die.

Papp**
   Aku menghempaskan badan atas katil. Huhh. Sengal betul. Apesal aku rase len macam je ni taktau. 'Weiii.' Aku pasang lagu sekuat2 hati n berharap perasaan pelik tu hilang dari otak aku. Aku bareng atas katil dan tertidor.

Tetttett TeetEttt***
   'haih.. ape pulak tetett pagi2 bute ni' rungutku di dalam hati. aku menggosok mate sambil mencapai handset di sebelah bantal pelukku. "Alamak!!!!!!!!!Pukul 10!!!!Sengalll!!!!!!" aku menjerit. Hari ni ade kegiatan ko-kurikulum. Matilah2. Dah lambat ni.. Hadui. Mandi ala2 kambing, pakai baju, minum nescafe, capai bag, dan berlari ke atas bas. Nasib baik bas tu x gerak lagi. Dalam bas tu, aku bersyukur sangat2 aku dah gosok baju semalam sebelum g makan malam tu. Kalau tidak memang nahas la. Dah la aku kene pakai baju kurung untuk aku punye kegiatan kokurikulum.

   Aku melihat ke kiri n ke kanan. Huhu ..mamat semalam tu ade la dalam bas. Adeh. Aku mcm nak g je kat die n say hi. Tapi aku rase aku waras lagi kot. Heh..Emira jgn wat pelik Emira.  uhuhu. Sampai je dalam kelas, naseb baek betul Ustaz g toilet, kalau x segan gak lah aku kat Ustaz tu. adoi.

Selepas beberape minggu n aku pon dah terlupe kat mamat tu. Sibuk ngan esaimen, kawan2 n macam2 hal mengikis ingatan aku kat die. Satu hari, aku g joging kat joging track kat tasik. Ya Allah, aku terserempak ngan mamat bibir somalia ni lagi. Nak xnak aku terpakse lalu depan die. Ahhhh sengal!!!

   Jalan punye jalan, ku rse ade mamat jalan belakang aku. Sebab bau minyak wangi lelaki. Uhu. "Hai awak" Aku menoleh ke arah datangnye suare tu. Eh? Mamat tu la. Time tu rse nak pengsan pon ade. "Er.. awak.. awak" Aku tersipu2 malu. Cis, apesal aku malu cam pompuan lak ni. eh, memang aku pompuan. dengan tergagap2 aku berkate" ye ..er..ye" Mamat bibir somalia tu tersenyum seraya berkata " Name saye Esfaham. Panggil saye Es. Name awak ape?" "Name saye Emira. panggil je Emi" "Selamat berkenalan Emi. Nak pesbuk bole?" "Taip je Emira. Gambar profil, gambar saye" " Bye awak, jumpe lagi"

  Malam tu, aku menekan butan "approve" pada permintaan rakan yang dibuat oleh Es. Sejak dari hari tu, aku selalu saja 'online' . Makan bersama Es sudah pasti. Tengah hari, malam. uuu.. Tapi perasaan aku kat Es bukan sekadar sebagai seorang kawan. Aku rase aku dah jatuh cinte kat die. Aku risau dan cemburu apabila Es bersama rakan perempuannya yang lain. Tape pengetahuan die, malam2 ku akan melihat gambar die sebelum melelapkan mata.

Hari demi hari. Aku semakin rapat dengan Es.

   Hari ni hari Jumaat. Cuace redup je. Es menyewa sebuah kerete dan membawaku ke Kuala Perlis petang itu. Seronok la. Aku kan suke makan ikan. Ade plak orang nak belanje. Haih. Bahagie rase hati. Sesampainya di Kuala Perlis, medan selera menjadi pilihan. Aku meminta kerang bakar, tomyam dan nasi putih. Es tanpa banyak bicara mengatakan " same ea" kepade pelayan kedai makan itu.

    Selepas makan, aku dan Es menikmati bayu laut yang terase dingin. Meyucuk tulang rasenye angin petang itu. Es menghulur jaket yang dipakai kepadeku. Aku menolak. Namu jaketnye segere ditanggalkan dan dipakaikan pada bahuku, " Saye sayang awak" bisik die ke telingaku. Aku terpaku. Tuhan, kebahagiaan apakah yang menyelinap dalam hati  aku sekarang ni? Mimpi ke?

   Die meraih jariku lalu menyarungkan cincin pada jari manisku. Naseb baek la muat. Lau xmuat aku malu gak la.hahahahaha :D

Aku cume tersenyum lalu berkate "saye sayang awak juga"



7 comments: