Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Wednesday, March 28, 2012

suke suki cerpen : hai awak!

   Name aku Emira. Cam pelik kan? Selalu orang bubuh name Amira, tapi arwah ayah hadiahkan name ni sebelum die pergi buat selame2 nye. Huhu. Selepas ayah meninggal aku mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sebuah ipta kat kedah. Punye jauh aku kene campak. Heh. Tapi bersyukur, at least, aku dapat sambung belaja kan.I lov U ayah.

  Minggu orientasi berjalan lancar. Even ade mamat gatai mane tah asyek menyebok. Syukur gile aku ni garang siket. Huhh. Dah la penat ngan aktiviti yang banyak tu, die leh lagi wat lawak bodo >< . hahaks. Aktiviti malam kitorang, aku n roomate2 ku akan ponteng sebab cam merepek. Baik layan mata. Waktu malam waktu tido aku ok! haha

   Satu hari tu, aku turun makan malam kat cafe sorang2 sebab roomateku sume ade program. Aku sorang je free. Tengah syok layan nikmat makan, mate aku tertancap kat sorang mamat ni. Huhu. Tak la comel. Hensem pon tak. Bibir tebal cam somalia. Eh. Bibir aku pon tebal. Hahaha, bleh pulak ngutuk orang kan. Cuci mate la ape lagi. Tibe2 rase cam sesuatu je kat dalam hati. Eh eh. jangan jangan. aku menepuk2 pipiku, namun perasaan itu x juga reda. Lalu aku cepat2 menghabiskan makanan dan naik terus ke bilik sebelum mamat bibir somalia tu prasan aku tk boleh berhenti tgk die.

Papp**
   Aku menghempaskan badan atas katil. Huhh. Sengal betul. Apesal aku rase len macam je ni taktau. 'Weiii.' Aku pasang lagu sekuat2 hati n berharap perasaan pelik tu hilang dari otak aku. Aku bareng atas katil dan tertidor.

Tetttett TeetEttt***
   'haih.. ape pulak tetett pagi2 bute ni' rungutku di dalam hati. aku menggosok mate sambil mencapai handset di sebelah bantal pelukku. "Alamak!!!!!!!!!Pukul 10!!!!Sengalll!!!!!!" aku menjerit. Hari ni ade kegiatan ko-kurikulum. Matilah2. Dah lambat ni.. Hadui. Mandi ala2 kambing, pakai baju, minum nescafe, capai bag, dan berlari ke atas bas. Nasib baik bas tu x gerak lagi. Dalam bas tu, aku bersyukur sangat2 aku dah gosok baju semalam sebelum g makan malam tu. Kalau tidak memang nahas la. Dah la aku kene pakai baju kurung untuk aku punye kegiatan kokurikulum.

   Aku melihat ke kiri n ke kanan. Huhu ..mamat semalam tu ade la dalam bas. Adeh. Aku mcm nak g je kat die n say hi. Tapi aku rase aku waras lagi kot. Heh..Emira jgn wat pelik Emira.  uhuhu. Sampai je dalam kelas, naseb baek betul Ustaz g toilet, kalau x segan gak lah aku kat Ustaz tu. adoi.

Selepas beberape minggu n aku pon dah terlupe kat mamat tu. Sibuk ngan esaimen, kawan2 n macam2 hal mengikis ingatan aku kat die. Satu hari, aku g joging kat joging track kat tasik. Ya Allah, aku terserempak ngan mamat bibir somalia ni lagi. Nak xnak aku terpakse lalu depan die. Ahhhh sengal!!!

   Jalan punye jalan, ku rse ade mamat jalan belakang aku. Sebab bau minyak wangi lelaki. Uhu. "Hai awak" Aku menoleh ke arah datangnye suare tu. Eh? Mamat tu la. Time tu rse nak pengsan pon ade. "Er.. awak.. awak" Aku tersipu2 malu. Cis, apesal aku malu cam pompuan lak ni. eh, memang aku pompuan. dengan tergagap2 aku berkate" ye ..er..ye" Mamat bibir somalia tu tersenyum seraya berkata " Name saye Esfaham. Panggil saye Es. Name awak ape?" "Name saye Emira. panggil je Emi" "Selamat berkenalan Emi. Nak pesbuk bole?" "Taip je Emira. Gambar profil, gambar saye" " Bye awak, jumpe lagi"

  Malam tu, aku menekan butan "approve" pada permintaan rakan yang dibuat oleh Es. Sejak dari hari tu, aku selalu saja 'online' . Makan bersama Es sudah pasti. Tengah hari, malam. uuu.. Tapi perasaan aku kat Es bukan sekadar sebagai seorang kawan. Aku rase aku dah jatuh cinte kat die. Aku risau dan cemburu apabila Es bersama rakan perempuannya yang lain. Tape pengetahuan die, malam2 ku akan melihat gambar die sebelum melelapkan mata.

Hari demi hari. Aku semakin rapat dengan Es.

   Hari ni hari Jumaat. Cuace redup je. Es menyewa sebuah kerete dan membawaku ke Kuala Perlis petang itu. Seronok la. Aku kan suke makan ikan. Ade plak orang nak belanje. Haih. Bahagie rase hati. Sesampainya di Kuala Perlis, medan selera menjadi pilihan. Aku meminta kerang bakar, tomyam dan nasi putih. Es tanpa banyak bicara mengatakan " same ea" kepade pelayan kedai makan itu.

    Selepas makan, aku dan Es menikmati bayu laut yang terase dingin. Meyucuk tulang rasenye angin petang itu. Es menghulur jaket yang dipakai kepadeku. Aku menolak. Namu jaketnye segere ditanggalkan dan dipakaikan pada bahuku, " Saye sayang awak" bisik die ke telingaku. Aku terpaku. Tuhan, kebahagiaan apakah yang menyelinap dalam hati  aku sekarang ni? Mimpi ke?

   Die meraih jariku lalu menyarungkan cincin pada jari manisku. Naseb baek la muat. Lau xmuat aku malu gak la.hahahahaha :D

Aku cume tersenyum lalu berkate "saye sayang awak juga"



Wednesday, March 21, 2012

suke suki cerpen : lov u Hery

    Name aku Aurora Iman. tapi kawan aku panggil aku Roe. cume si Hery je panggil aku Rora. mule2 aku marah gak. hangin je satu badan bile die refuse nak panggil aku Roe. tapi lame2 kitorang jadik kawan baik. die masuk dalam geng aku even die laki. oh ye, aku rapat ngan pompuan je. sebab aku rase xslese kua ngan laki lepas terluke gile dulu. Ok forget that stupid ok. huhu

  Sejak akher2 ni si Hery ni tetibe cam meroyan. adui.. sukati die je, panggila k saarang hae.. nak debik kawan aku.

  "rora, rora sarang hae roraaa sarang haeee" jerit2 hery mengusik aku. ***gosh u r annoyin me la bongokkk, jerit aku pulak,tp dalam hati jek.. sebab mimik muke heri ni wat aku gelak je hari2 hadoii~~ kadang2 rse nak lempang je hery ni suruh die diam.. tp kalau die absent sehari, rse cam x lengkap pulak. hak2.. so, aku biar je lah..

  "rora,sarrranghae" hery bisik berkali2 tepi telinge aku setiap kali die duduk belakang aku.. bunyik jawe pon ade :D ...die kacau gak member baek aku si diya, "diya jiwe gnas"..haihh even kerimasan die usik2 yg tah pape tu, geng aku layankan je~"ok class jumpe lagi dalam kelas seterusnya.." abes je yat lecturer trus meluru dak2 kelas aku kua..cam ayam kua reban :D

  ~satu hari, angin sepoi2 bahase dalam bilik, sambil goyang2 kepale dengar lagu, aku belek2 majalah "remaje" yang baru aku beli selepas kelas. tetibe, sehelai kertas pink terjatuh dari helaian majalah. eishh,, sejak bile aku ade kertas warne pink? even aku minat pink, xde aku beli kertas a4 kaler pink. aku menunduk mengambil kertas pink yang teratuh di atas lantai.

  bile aku pegang kertas tu dekat2, goshh,, wangi gile kot bau kertas tu. tapi bau ni cam aku kenal je. heish,, abaikan,, bace dulu pe isi kertas ni

"aurora iman,
cantik name awak. secantik empunya name"

fuuh, ayat tangkap leleh doe, mamat romeo mane tules mende alah ni, getus dalam hatiku.

" tp awak keraskan hati awak. susah untuk saye tembusi tembok yang awak bine. tapi sye tau, hati awak lembut. air mate awak mejadi bukti"

ciss..sape lak yg tau aku ni ade nanges ni..huhh..jatuh la kemachoanku.. kemachoan la sgt :D. teruskan teruskan bace surat dlu.

"saye nak jumpe awak, esok pukul 2 petang. library. -saye-"

lah..apesal mamat ni x state name pla..damnn... xpasal  nak jumpe perfect stranger pulak esok..
xpelah, anggap la cam blind date ek..

 keesokan paginye, sebab aku dah anggap prtemuan tu blind date, make aku pon penat la pileh baju yang sesuai. akhernye setelah memejamkan mate n amek secare rawak, tangan aku memilih baju kurung kosong n corak2 timbul warne pink.. huhh ..apesal aku cam betul2 nak kapel  ni~heihh

  abes je kelas, aku pon terus meluru keluar."woi Roe ko nak gi mane weii?? nak makan ke nak ikutttt" jerit diya. "gwa ade hal, balek nnti gwa makan ngan lu~ chow sinci" jerit aku jugak..xder sopan2 da..eish mane Hery si sarang hae ni..ah lantak lah

  dududududu~sesampai je kat library, aku pon tercangak2 la masuk library. name je senior, masuk library brape kali entah. aku pileh 1 meje then duduk. aku letak muke aku kat meje sambil tutup2 mate. membayangkan dalam hati rupe mamat ayat tangkap leleh tu.

  sedang aku leke, mcm da nak tetido pon ade, almaklumlah library selese ngan kerusi empuk tu,,, aku terdengar kerusi hadapanku ditarik perlahan2. aku mengangkat muke n terngange " woi kau?" jeritku. apsal si Hery sarang hae ni berdiri kat cni lak.. aduii~semue orang di sekeliling melihat kami berdua. "akulah" ujar Hery tenang. "ko ke kirim surat tu kat aku??" aku berusehe sedaye upaye mengawal suare ku. "yelah aku" jawab Hery. "ko waras x ni?" tanye aku kepade Hery yang kelihatan tenang n bersahaje. " waras la rora" ujar Hery. "aku nak cakap kat kau betul2 ni, kali ni memang xmain2 macam dulu, aku cintekan kau. aku sayang kau. aku dah piker masak2" ujar Hery bersungguh2.

  dalam kepale otak ak waktu tu kosong. sumpah. dengan mate terbeliak campur rse tak percaye, si Hery sarang hae cakap lagi " ko terime aku x"

"bg aku mase" aku memutuskan.

  esoknye, Hery x datang ke kelas. bgitu jugak dgn hari seterusnye. eishh,, apesal aku rse cm len mcm ni ,,,susah tido,, dalam kelas xde die, ak mcm sunyi la pulak,, even geng aku huru hare,, tp rse cm x lengkap. "wei Roe, Hery g camping la" Diya melihat ke arahku. "nape lak ko cakap kat aku?Hery bukan suami aku ke, pak aku ke" rase heran menyerbu kepale otak aku.

  "aku gtau je lah" ujar Diya. "oo ok,fine" ujarku cepat2, mengalihkan muka aku dr Diya sebelum die perasan aku dah blushing gila. ciss..xkan akudah jatuh cinte ek? xmungkin2. urmm ..malam tu aku capai fon.. melihat name list dalam contact fon aku..

  jariku tanpe diduge mendail number Hery,mampus lah , mampuslah,, fonku tercampak ke tepiku. aku pulak kelam kabut mencapai fonku kembali dan terdengar suare Hery. "hai Rora" "er...hai hery" ujarku "nape tepon aku weh" tanye Hery. ape aku nak jwab ni,, tu la tadi jarini gataii,, mengutuk2 diriku sendiri. "wei wei Rora,, helo"Hery memanggil2 nameku bile aku senyap je. "huhu..aku rindu kau, ehh"ehh..mulut ni knape..aku mnampar2 mulutku. "ko trime aku ke?" tanye Hery lagi. "ye, aku trime kau" ujarku malu2. trase mcm Hery ade kat depan plak, yelah suare dalam fon kan tepi telinge je.."aku cintekan kau Rora" "aku cintekan ko Hery"

paaappp..aku letak tepon. aku pasti, aku suke n sayang kau Hery. aku pasti.








p/s : cite ni adalah rekaan semate2. ape2 yang same tu aku masukkan je. xde kaitan ngan sape2 yang kenal aku :) enjoy dstory~

Sunday, March 18, 2012

merepek : turunkan berat badan korang!!!!!!!!!!!!

huhh..
dak2 pmpuan course ak ngah sebok nak diet dr sem lepas
hadoi
oleh itu,aku dah start diet dr awal bulan februari aritu
aku makan ape yg aku nak makan
cume jumlah tu kecik sangat
aku tak makan daging merah : lembu
ayam makan tp kadang2..jarang2
aku brekfes : nescafe n biskut
makan tgh hari : setgh senduk nasik, ikan, sayur
6 pm : selalunye tomyam@laksa@xmakan pon
malam : kalau lapa minum air
ak banyak minum air..
ak elakkan roti, mee kuning
kebetulan pulak cuace panas sgt kat kedah ni
hadoi
bile aku timbang, i loss 5 kg sekarang..
baju kurung dah gedoboh
krang ingat 5 kg tu siket?
cube beli 5 kg dageng.. berat gile kot..
huuuu
target aku ialah nak turunkan lagi 5 kilo
bile orang mintak tip aku bagi tip..
selain dr kawal makan,
ak g sauna sekali or 2 kali seminggu ngan member
cycling
take a walk
x tido siang
nasihat aku, lau nak turunkan berat badan, janganmalas, tu je.
bersabar.. usaha sangatberbaloi..
aku dah..korang bile lagi ?
jangan pakse diri korang, buat ikut kemampuan.
nasihat akulagi : kawal nafsu makan, rajinkan gerakkan badan!
ni untuk kesihatan
orang obesiti ade risiko tinggi nak dapat penyakit2 serius : sakit jantung, darah tinggi, diabetes, mati dalamtido..huhhhhh xnak3

Tuesday, March 13, 2012

masakan : my dinner in U

selalunye ak akan smpai bilek dalam pukul 7..
kelas n kje smpingan mkes me up side down
tp dis routine help me to avoid eat much than what i certainly need
ak xkan singgah cafe untuk beli makan malam
sebaliknye mengutamekan untuk solat, mandi
sebab ak xske melekit..x selese btul
then kesimpulannye
mkn ape yg ade
oat kosong + kismis.
air kosong sebotol
jimat tul~
hak3
bagus gak tlg ak kurangkan brt badan..


kismis itam memang fevret aku
sebab ak xske gile coklat n watsoever..
bende coklat yg ak leh telan : kek coklat moist mak aku + MARS bar
yg len xmau :P
MARS bar yg aku bawak sebagai bekal tela dingap oleh Mr B
laju je die dapat coklat..
-__-"

Sunday, March 11, 2012

Fashion : d latest dot2 cllction of my closet


Focus kpd bju dot2 ni..
Ini adalah d latest collection yg sgt selese
Ade ijau putih, hitam putih n coklat itm
Since kt kedah panas n selalu mmbuatkn dak uum brpeloh thp maksimas,
Bju ni memang sgt selese
Harge die cume rm 19.90 je sehelai
Bile ak tgk dorg jual bju yg sme kt seremban ni harge jadik rm 32 sumting..
Xpelah..brniage biaselh
Even korng sweat, bju ni pengalirn udare die bagus n x ketat kt badan
Affordable price, comfrtable, suitable to go classes n jalan2
Im nt too gud in fashion bt ak slalu pick bju yg selese kt bdn ak
Ak xske baju yg mlekap kt badan..
Xske mnampakkan body shape..
Bukan paranoid ke ape,
Cume xslese
Ko slese ke trjojol sane sini?
Bg ak, x elok lah
Mengundang bahaye n bencane +dose
Hihi
K tu je lah ;)))

Merepek : y i so in luv to stay at hme n nt in uum hihi

Kdg2 we need time wit blovd fmily too
Even kali ni balek dr jumaat smpai ahd je..tp rindu mak n bantal busuk punye pasal..
Sanggup nek bas..hihihihi
Ak xrjin balek sbb xske sgt nek bs
Tp xleh la..prasaan 'ilov u mak' mmg kuat
Kwn ak kte, prangai je gangster, manje ngn mak..
Hihikkssnk wt cmne..wuu..xleh la..
Bile mkn kari,tringt mak
Mkn laksa ingt mak
Bli bju ingt mak..
Then trdgr lgu 'umi' dato shake nynyi lg r mleleh ayaq mta ayaq idung
Suma pakat leleh
...humm..dr pluk bntl mlm2 sedu2 memalam bute sorg2 bek lek umh jap hihi
Arini pg2 lg mk dah msk tomyam sbb request ak smlm
Perghhhhh kaw siap ade udg aym sotong sayoq byk toksah ckp la huuuuuuuu~~~~

Thursday, March 1, 2012

spontannn khamis~ : karok

huhh~semalam bes
:D menghabeskan mase ngn maryam, izahar n mija mija rumet kesayangan
depa men boling
aku duk tgk n tangkap2 gambaq ja
nak men boling sat gi ter hawin kat kaunter pembayaran naya ja.. :D
seb baek depa men 1 game ja, lau x lenguh bontot ak tunggu
huhhh..akhernye lepas semayang maghrib adalah turn untuk aktiviti berkarok~
huhhhh
oleh kerane sore aku tahap2 ayam ja
maka, aku amek lah lagu : erti hidup, dayang nurfaizah
n ella simbiosis
yg len ak berduet je ngan maryam..bes ><
huhu
sore pakwe maryam si izahar tu bleh thn gak ><
hahahaha
gelak xsangka aih semalam
lepak kat kedai nasi lemak 24 jam tu
pastu tetibe pekan Changlun tu dah sunyi sepii
alamaakkkk~~~~~ dah pukui 10.45 malammmm
tu dia aih
kalut carik keta prebet sapu nak balek U
had masa smpai 12 stgh ja..
huhhhh
jalan p stesen teksi..
seb baek ada lagikk
huhh
penat tp bes :)