Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Wednesday, February 29, 2012

life : fashion admin

huhu~
aku sebagai one of fashion admin in blog budak pc
ni tulisan first aku :)
berbekalkan sedikit ilmu, aku menggarap kembali bakat yang berkarat :)

Friday, February 24, 2012

life : kelebihan mandi sauna???





cekidoutttt!!!~~~


Petang semalam aku habeskan ngan g pusat sauna uum kat pusat sukan uum..huhh XD memang fevret ak sauna2 ni!!!!! cekidouttt benefit buat sauna ni!!! ------>>>>>>



1.Adakah anda tahu bahawa mandi sauna membantu melegakan stres? Mungkin anda mengetahuinya tetapi adakah anda tahu bagaimana proses ini berlaku? Mandi sauna dapat mengurangkan stres dengan dua cara.

Pertama, rawatan mandi sauna merupakan satu rawatan yang secara semulajadi dapat melegakan dan menenangkan minda. Kawasan yang tenang dan hangat secara tidak langsung mengurangkan segala tekanan yang ada terutama selepas penat bekerja.

Kedua, secara saintifiknya, semakin kulit kita menerima tekanan haba, kadar pembebasan bahan kimia daripada badan akan turut meningkat. Terdapat bahan kimia yang tertentu di dalam badan kita dan ini akan menyebabkan stres. Dengan rawatan mandi sauna, bahan kimia tersebut dapat dikurangkan dan secara perlahan stres akan beransur- ansur kurang.






2.Selain daripada itu toksin dapat dikeluarkan semasa peluh. Dengan mandian sauna, ia akan merangsang perpeluhan dan ini akan menyebabkan banyak toksin yang berada di dalam badan dapat dikeluarkan.


























3.Bagaimana pula mandi sauna dikatakan dapat mengurangkan berat badan? Sauna bertindak meningkatkan kadar denyutan jantung dan meningkatkan kadar metabolisma badan. Keadaan ini sama seperti bersenam dan bersukan. Maka, duduk dan relaks di dalam sauna membantu meningkat kadar metabolisma badan seterusnya akan membantu membakar lemak yang tidak diperlukan oleh badan. Adakah anda obes? Sauna merupakan salah satu cara terbaik untuk anda.

4.Selain itu mandian sauna juga membantu anda yang mengalami masalah kulit di mana ia mampu menyembuhkan masalah kulit seperti jerawat, dan sebagainya.

Seperti yang anda ketahui sauna mampu meningkatkan kadar denyutan jantung dan ini seterusnya akan meningkatkan kadar aliran darah ke kulit. Pada kadar biasa, hanya 10 peratus kadar yang mengalir ke kulit dan apabila suhu meningkat, kadar aliran akan meningkat kepada 30 hingga 40 peratus. Kadar aliran yang tinggi akan membantu membekalkan kulit oksigen yang mencukupi untuk kesihatan kulit.

5.Tidak semua yang mengetahui perkara ini tetapi apabila seseorang mengalami demam panas, badan akan mula menghasilkan sel darah putih dan antibodi untuk melawan jangkitan. Sama seperti mandi sauna, suhu badan seseorang yang menjalani rawatan sauna akan turut mengalami sedikit peningkatan di bahagian-bahagian tertentu. Ini juga akan sedikit sebanyak membantu meningkatkan tahap keimunan badan terhadap sesuatu penyakit.










Terdapat banyak lagi kelebihan mandian sauna yang tidak dapat saya terangkan dengan lebih detail di sini. Pada masa akan datang sauna mungkin akan menjadi sejenis rawatan alternatif yang popular yang terbukti dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

Wednesday, February 22, 2012

word-not-so-less-wednesday~hahaha



meh baca karangan orang kedah ni~



lau xnampak, tekan ea kat image uhhhh XD

Tuesday, February 14, 2012

todeis : doodle from aliff

haii~~
setelah lame mnunggu~~yess ie berbaloi!!thnx for d doodle aliff!




cekidout his cutttteee blooggg beybiesss!

Monday, February 13, 2012

life : terkenang zmn tunggu result upu

hee..berlaku ermm 3 thun lpas, 2009
mase tu keje cikgu KAFA kt skula mak aku,
tiap2 hari ak dtg dr pg,
tunggu pukul 2 nak masuk kje
so, sebelom pukul 2
ak akan tumpang kat library sekola tu,
siapkan buku RPH lau xsilap aku
n rncg aktiviti pe ak nak wat lam kelas
sebab budak2 lam kelas aku tu ske sgt lau dpt melukes
~~naseb baek la ak ni x bute seni sgt >< hihi
dalam library tu ade cikgu library, name die cikgu rosmawati
die ok la.. boleh berbual mcm kawan
senang ckp ak lyn die mcm ak lyn mak aku r
sebab dorg lebih kurg sebaye r
n cikgu halil yg penyibuk n kelaka >.>
kalau die masuk library tu ade je lawak bongok die buat
sabar je la..aku mane leh thn gelak
dan opkoz gelak jantan aku kua~~hahakss
ak ingat ak xske budak2
tapi aku pernah tany budak2 tu
"ustazah garang x??"
bleh dorang cakap x..walaupon ak dah cube untuk menggarangkan diri ><
hehe :D
ak akan bagi sebanyak latihan yang boleh,
so diorang akan tekun wat keje
n aku aman je duduk kat kusi
hehehe~~
tebiat aku adalah ske bagi dak2 kcik ni hadiah semingu sekali
so akan beli jajan/makann ringan n bai kt dorang sebagai hadiah
time2 akher ak nak kne masuk U tu.. minggu akher kot tk silap
malam sebelum tido ak rse sedih sgt nak pisah ngn dak2 kcik tu
nanges..
haa..maksudnye ak maseh berperasaan kat dak2 kcik lagi :)
sampai sekarang, cikgu halil yg ngok ngek tu kem salam kat aku mlalui mak aku
n die ckp "mane kasut jalur2 2"
kasut gladiator yg aku pakai time kje..
hahaks :D
mane de ustazah mude kt skolah tu..aku je..keh3

Saturday, February 11, 2012

conteng2 : seductive smokey eyes

hehey~ :)
i love michelle phan alot..n mos of my mke up style inspird by her
selain tu die ni asian
so, make-up die seswai ngn org asia cm kitew
selamat mencube :)

ditujukn juga wat nurul syuhada :) ni blog die http://luvayoie.blogspot.com/
senang je ni wak~~try okiesss

Tuesday, February 7, 2012

conteng2 : eyeliners tips~

tips :

1)mulekan dr tengah ke luar

2)then, gariskan dari bahagian dalam then bersambung dengan bahagian tgh


3)extend d eyeliner than d real lines to upwards, it wil makes ur eyes sexier n younger
jangan extend liner melengkung ke bawah, ia akan buat mate nampak tuwe n kendur, xbermaye~

contoh kelopak mate yang kendur di bahagian ats n bawah kelopak mate

oh..semalam aku beli elianto thunder black eyeshadow~warne itam die sgt osem!

:) hepi tuesday beybi~



Sunday, February 5, 2012

fashion : neww darling




lycra long blouse :) i hv d purple one!!! yes tis is d new obsession



lycra long skirt
sangat sweeet match dgn long lycra blouse tadikkk <3 <3




ini darling baru sayeee~~~ XD i like it soo muchhhh


Thursday, February 2, 2012

masakan : salad

i lov salad
& makanan ni hanye bleh dinikmati kt umah sebab kat umah ade banyak sayur!
wht a delight!
selalunye aku gune

tomato/tomato ceri (hiris nipis)
daun salad
timun (potong nips2 gak)
limau nipis (perah jus dalam sayur2 tu)

then campurkan lam mangkuk n makan

sape yg ske dageng tu, bleh mkn ngn sosej yang korang rebus ngn sedikit garam n black pepper
or goreng fillet ikan..umm...sdapnyee ><
bleh gak mkn ngn tauhu yang direbus untuk mkn tgh hari untuk sape2 y diet

aku suke buat mende ni untuk mengelakkn ak mkn kopok n watsoever sebab aku suke mngunyah >< uhu