Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Monday, December 31, 2012

fashion : tribal print

akher2 ni femes na la hai ngan peplum lah, fish tail dress skirt blouse
bla bla bla
:D ahaks
salah satu yg  menarek perhatian : tribal printed product
ak xla suke sangat ngan corak yg penuh lagi2 bile die corak melintang
tapi lau kat beg ngan kasut.. ak sgt ske
do have one tribal flat
bese la dekat giant je pun
ak ske plastic flat
seswai la ngan cuace yg asyek ujan je
:D
 rembat dr pakcik gugel~


:D

Monday, December 24, 2012

diari : apa kurasa hari ini~

semalam kawan satu jurusan ak, Fatin Hazwani da tunang ngan bf die, Encik Akhir
:) alhamdulillah. syukur ke hadrat Ilahi
oleh kerana ramai kawan zaman sekolah especially~sudah selamat ber-engage ber-kahwin n ber-anak
hati suda tergedik~ahaks
:D
xlah. ape2 pun, 1st sekali nak sempurnekan degree dulu
then, grade, baru la nak rancang hidup :)

tahniah kawan2, semoge berbahagia

Friday, December 21, 2012

friday morning : breakfast

wht i hv for my breakfast??
ok its nt important for othr pipel to concern to, xcept bloved mami n dedi~
:D yaa i know i know
if i cme back to my hometown, dis kuih u olls, i will nt forget, ever, to eat it
doughnut
d one with sugar sprinkled on it..yummy-eh~~
accompanied wit hot nescafe...ommo~ u olls i lv to eat my breakfast

my mom's fried rice
its juz a light, simple fried rice as mami jz put some vege, chilies, salt, red onions, garlic, without sliced chicken or meat.
yeah~we used to eat dat. aku pon senang buat :D

n if i so lazy bone~mami n dedi of coz will bring us out to any warung or perhaps mamak restaurant.

:) im so glad we r so close dis year. huhu.. n i dnt have to cry...again


Wednesday, December 19, 2012

diari : menghadapi orang time presentation

aku seorang yg nervous.
sangat nervous.
waktu presentation, atau pape lah bile kne brcakap di khalayak ramai
tp syukur kepade Allah , Dia bg aku satu anugerah
time ckp depan orang even gugup gila tahap kepit kaki,
ak tau aku selalu kene present tuk group.
huu..sabar je la.. so nak xnak memang aku kne berani
dari mulut aku, tetibe aku lancar je bagi presentation..
pastu yg kluar memang ayat  buku, org pun cam ternganga
ye.
lau aku gugup aku akan cakap ayat baku.

so aku seswai jadi:
1) negarawan
2) tukang tulis teks untuk PM
3) sasterawan
4) ...ape2 lagi yg sewai lah?? hihihi :D
hehe
ok da brangan~~lalalala hepy wednesday evrione~~have a nice day!!


Tuesday, December 18, 2012

diari : antare makanan pelik fevret aku

..aku bukan suke sgt makan labu.. sebab mami selalu masak lemak kuning kan..
sebab aku x suke santan.. 
xtau lah kenape..
then mami salu dapat idea baru nak pakse aku makan labu..
aku ingat lagi, die wat kan aku labu rebus.. buh gule sikit je
modified recipe die memang salute la
yg osemnye, mcm rase keledek.. tapi lau keledek kan wat kite buang angin
labu x..
ade gak die wat labu kukus..
xpe la mami.. janji jangan masak lemak..trauma~hehe :D
memang sedap mami masak ..tapi tekak anak mami ni manje sangat.. >< hihi

Thursday, December 13, 2012

diari : ubat yang susah dicari

sorang lec aku ade cakap sal penyakit hati
ubatnya susah dicari
kadang tak terubatkan
penyakit hati lah yang ngah merosak masyarakat kite hari ni
cube tenung balek,

Penyakit hati.

Bagi saya, diantara semua penyakit, penyakit inilah paling bahaya. Kerana apabila hati kita telah mati, hati kita tidak akan akan sensitif lagi terhadap dosa. Hati yang mati juga tidak akan tahan akan ujian yang menimpa. Hidup sentiasa dalam kegelisahan dan ketakutan.  Contoh penyakit hati? Liat mengerjakan solat juga penyakit hati. Semuanya berpunca daripada nafsu

Nafsu yang   mengarahi dan menunggangi kita umpama hamba. Ada yang bertanya, apakah itu nafsu?
Nafsu itu adalah tempat berkumpulnya kekuatan amarah ( ajakan kepada kejahatan) dan syahwat (keinginan) dalam diri manusia. Disinilah terkumpulnya sifat-sifat tercela, buruk, jijik, kotor dan segala rupa amalan yang membawa kepada dosa dan maksiat.

Daripada nafsu inilah, timbulnya sifat mazmumah seperti hasad dengki, buruk sangka, pemarah, takbur, gila pujian, cintakan dunia, penakut dan juga sifat malas ini. Sifat ini harus dikikis, dirawat dan dibuang. Dalam rangka untuk menjadi hamba Allah SWT kita mestilah menguasai diri dan dapat mendidik diri sendiri

Oleh itu, sebelum penyakit hati ini bertambah teruk mari kita merawatnya. Dibawah ini adalah perkara paling basic untuk merawat penyakit hati :

1. Tidak Banyak Bercakap
Terlalu banyak bicara boleh membuat hati kita menjadi keras. Berbicaralah perkara yang tidak penting secukupnya dan hindari menjadi orang yang cakap besar, suka bergosip dan lain-lain.

2. Jaga Emosi dan Nafsu
Emosi dapat membuat hidup menjadi tidak tenang. Oleh  itu sebaik-baiknya kita perlu menjaga emosi kita agar tidak menjurus kepada penyakit hati. Beberapa contoh nafsu yang harus kita tundukkan antara lain seperti nafsu harta, nafsu seks, nafsu makan, nafsu pangkat, nafsu marah dan sebagainya. Salah satu cara untuk melatih emosi dan nafsu kita adalah dengan melakukan ibadah puasa, baik puasa sunat mahupun puasa Ramadhan.

3. Selalu Mengingati Allah SWT
Rajin bersolat baik solat wajib 5 waktu, solat tahajud, solat dhuha dan lain-lain. Selain itu zikir, doa dan  membaca al-Qur’an juga dapat menghindarkan kita dari penyakit hati.

4. Jangan Bergaul Dengan Orang Ada Penyakit Hati
Dengan berkawan dengan orang-orang yang penuh dengan penyakit hati,  kerana akan menjangkiti kita dengan penyakit – penyakit  itu sehingga kita akan semakin jauh dari Allah s.w.t.






yaikh Muhammad B. Soleh al-Utsaimin seorang Ulama dari Arab Saudi dan banyak mengeluarkan fatwa-fatwa serta buku panduan utk umat Islam..semoga Allah Azza wa Jalla memberkati beliau..amin

Berkata Syaikh Muhammad B. Soleh al-Utsaimin :

Penyakit yang menimpa manusia ada dua jenis:

1. Penyakit Batin (dalaman)
2. Penyakit Jasmin (luaran)

Penyakit yang pertama lebih utama untuk diperhatikan kerana mengakibatkankebinasaan abadi atau keselamatan abadi

Penyakit hati memiliki 2 cabang:

1. jahil (kebodohan)
2.Hawa nafsu 

sesungguhnya kebanyakan manusia mencintai kebaikan dan berusaha kepadanya akan tetapi mereka memiliki kejahilan,maka terjadilah dari sebab itu kesalahan yang besar

berkata Sufyan ibnu Uyainah Rahimahullah:

Barangsiapa yang rosak dari ahli ibadah kita maka padanya ada keserupaan dengan nasrani. Kerana nasrani menginginkan kebaikan tetapi sesat darinya,

sebagaimana firma Allah Azza wa Jalla :

...Dan (perbuatan mereka beribadat secara) "Rahbaniyyah" - merekalah sahaja yang mengadakan dan merekanya; Kami tidak mewajibkannya atas mereka; (mereka berbuat demikian) kerana mencari keredaan Allah; dalam pada itu mereka tidak menjaga dan memeliharanya menurut yang sewajibnya....(Surah Al-Hadid 57. ayat 27)


dan berkata Sufyan ibnu Uyainah Rahimahullah:


Barangsiapa ada ulama kita yang rosak(fasad) maka adanya ada keserupaan dengan yahudi.Kerana yahudi mengetahui kebenaran namun menyelisihnya(menolak kebenaran)


Di atas dua hal ini berputar seluruh penyakit hati.Sehingga dari itu kita tahu keharusan berilmu dan harusnya tunduk serta penerimaan terhadap syariat.Jika tidak,terjadilah kebinasaan.Kebinasaan ini tidak seperti kebinasaan terhadap badan,kerana kebinasaan badan boleh kembali kepada keadaan semula(sembuh penyakit)


Dari bumilah Kami ciptakan kamu, dan ke dalamnya Kami akan mengembalikan kamu, dan daripadanya pula Kami akan mengeluarkan kamu sekali lagi. (Surah Taha 20 ayat 55)

Tetapi binasanya hati bermakna hilangnya kehidupan,dimana manusia tidak dapat mengambil manfaat dari kehidupannya di dunia,manusia ini kerugian di dunia serta ia tidak dapat mengambil kebaikan di akhirat.

Syaikh Muhammad B. Soleh al-Utsaimin turut berkata :Apakah kehidupan yang abadi? sudah tentulah akhirat.

kerana Allah S.W.T berfirman:

.....dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya...(Surah Al-'Ankabuut 29 ayat 64)

dan Allah S.W.T berfirman:

Serta diperlihatkan neraka Jahannam pada hari itu, (maka) pada saat itu manusia akan ingat (hendak berlaku baik), dan bagaimana ingatan itu akan berguna lagi kepadanya? (Surah Al-Fajr 89 ayat 23)

 Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!" (Surah Al-Fajr 89 ayat 24)
gi sumber rezeki datang dari mana kerana yang pasti dapat banyak, hidup kaya raya.

Wednesday, December 12, 2012

diari : 121212

genap 121212
da 3 tahun rupenye ak kapel ngan mr rite
**sesenyum** **ok gedik**

tadi aku ade kelas 'institut pengajian tinggi'
d best thing is, kelas subjek ni da tamat untuk sem ni hari ni
so minggu depan hari ahad rabu free marie la u olls~~takde klas~~
selasa pon suda heaven
tinggal isnin kames punye kelas je tau~
lau da xde lagi heaven~~
boleh sesuke hati merrie go round g kua~~
ok .xboleh suka.
got to do a thesis proposal~ xpe
yenadey aku maseh mahu gembire sebab tak payah tules report barang sebulan dua.
tangan suda lenguh otak jangan tepu
wahai otak, aku maseh ade 3 paper exam n thesis nak buat ni~~nanti lepas 18 Januari aku belanje tido sepuas hati ye! :D
1 februari akan start intern~sesape bloggers kat ikbn tettt~ boleh la start mintak sign i olls key?
**perasan je** takdalah ini hanya gurauan mak limah semata2~ :D
salah silap harap diampun oleh semua kawan2.
tapi bagi seorang insan tu, harap2 die pon maafkan aku.
aku rase aku dah banyak mintak maaf kat die even salah kecik,
tapi manusie yang seorang ni memang ego.
salah sendiri banyak tp sekelumit maaf n rase bersalah pon xde.
kawan aku yang agak gangster n gila-gila tu pon, lau dia rsa dia salah, dia memang mintak maaf kt org.
entahlah. biarlah. let us take d positive n let go d negative :)

pasal tarekh 121212 ni, aku xde pape feeling.
ape? yg aku tau aku ade 4 hari lagi nak hantar fail2 report tau..6 bijik semuwenye u olls~
 banyak ni~~
ade sesape nak jadik setiausaha aku x??
gaji 1000 sen :) ikhlas tu~~

tadi aku g makan kat LEGO
bukan Legoland tu ok~
sape dak uum mesti tau punya
ni antare cafe lam U
huhu
aku beli makanan then aku letak dlu
then aku g beli air kat tempat biase beli
pakcik air tu pon da kenal aku agaknye
sebab...aku biase sgt beli air kt situ
n pilihan aku adalah minuman berkafein..
kat situ memang gerai org jantan, sebab abam2 yang bancuh air tu memang jantan belake
tp ak lagi prefer ckp ngan pakcik tu sebab dah biase~
pakcik tu senyum lebor kat semuwe pelanggan tau, sejuk ati nak p bayaq ayaq~hwa3 :D

Monday, December 10, 2012

merepek : 5 hari lagi

guess what?
kitorang kene prakctical lam U dulu sebelum intern sem depan
so, berlambak lah report kene buat
kne submit lagi 5 hari!!!!!!
cepat Hazirah cepat!!
rakaman individu dah langsai~~rakaman kelompok belum~
uhuk ><
ade sape2 nak jadi klien kelompok?
nak 3 orang je~~~lepas ni belanje steam boat kat Embun Dingin~~~available untuk dak UUM
:D

Friday, December 7, 2012

merepek : assigments day

sile lihat betul2~~~
keropok diletak lam box cornflakes yg dipotong!
kreatiffff old-skool kan! :D
sambel wat assigments!uhhhh~~~~


life : we r growing adult

:D morning.
pagi ni trase nak membebel jap b4 stat wat assigments yang menimbun haizz
aku bukanlah perfect, n got so much lack in my life.
being a "Hazirah", aku rase theres nt much for me to proud of,
since im-so-ordinary-gal, if u know me by chance :S
i did so much things to groom maself
from utube, tnet, aku belajar sendiri n dari sekeliling
a part of perubahan diri aku, i learn that thang by asking pipel
d mos frequently question is : "am i look fat" n "ape perlu aku buat supaye xnak gemok"
hahaha~yaya i got that quest is "whatta quest"
tapi dari dlu smpai sekarang, aku sgt concern tentang how do i look in public
tapi xpernah tanye la, aku ok ke x ke whatsoever.
soklan tu ak xske
kadang2 lau kua g bandar pon,
aku prefer pkai tshirt, track n selipar bijik tu (selipar toilet :D)
saje, nak tgk ape impression yg tuan kedai buat kalau aku pkai gitu n shopping :D
aku trase mate die terbelalak.
kakakaka :D **ok gile**
d mos thing i really lv to do is cakap ngan kucing.
n mami n dedi pon dah tahu
dorang sangat2 jage kucing2 aku kat umah n sent pics of em frequently.
hidup aku sekarang ni agak indah, :)


Saturday, December 1, 2012

song : pink try

lagu ni bes
kene sangat la dengan hati aku yang lara mara ni
:'(


http://www.youtube.com/watch?v=pPtlSF4TlJE


Ever wonder about what he's doing
How it all turned to lies
Sometimes I think that it's better to never ask why

Where there is desire
There is gonna be a flame
Where there is a flame
Someone's bound to get burned
But just because it burns
Doesn't mean you're gonna die
You've gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try
You gotta get up and try try try

Eh, eh, eh

Funny how the heart can be deceiving
More than just a couple times
Why do we fall in love so easy
Even when it's not right

Where there is desire
There is gonna be a flame
Where there is a flame
Someone's bound to get burned
But just because it burns
Doesn't mean you're gonna die
You've gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try
You gotta get up and try try try

Ever worried that it might be ruined
And does it make you wanna cry?
When you're out there doing what you're doing
Are you just getting by?
Tell me are you just getting by by by

Where there is desire
There is gonna be a flame
Where there is a flame
Someone's bound to get burned
But just because it burns
Doesn't mean you're gonna die
You've gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try
You gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try
You gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try

You gotta get up and try try try
Gotta get up and try try try

Friday, November 30, 2012

merepek : owh evritime

ohh evritime,
whenever i feel im alive,
u got sumting to do wit  d thing dat messed me up
i got lot to do
tonned of report n asssgmnt, due date r comin around
i cnt buy ur luv if u dnt want to
cn i juz break up wit u
i cnt stand with any stupid things u did anymore
i juz cnt
wht shud i do
when d only precious thing i hve, ruined my life?
then, i wonder, am i able to forget u?
i expected a very high expectation on u,
but then..


Wednesday, November 28, 2012

life : itu yang kau mahu?

mungkin itu yang membahagiakan diri kau
maka tertawalah padaku
mungkin itu yang membahagiakan diri kau
maka umpatilah aku
mungkin itulah yang bisa jadi terapi gila kau
maka ejeklah aku
mungkin itu sahajalah yang boleh beri kau kebanggaan
maka hinalah aku
mungkin itu sahajalah yang kau boleh lakukan
maka kejilah aku
mungkin dengan rahsiaku boleh kau canangkan
maka bukalah rahsiaku

tapi ingatlah, Tuhan yang Maha Agung sedang perhatikan kau
mungkin hari ini, hatiku terhiris sedikit, perih.
hari ini, aku tadahkan tangan meminta kepada Dia yang Maha Kuasa,
berilah kau petunjuk dan hidayah kepada kau,
dan jika ini adalah satu penganiayaan kepada diriku, aku berdoa kau diberikan azab yang setimpal dengan kata-kata cercamu kepadaku. Amin.

daripada kau pengaruhi rakan-rakan dengan kata nista kau kepadaku, aku percaya Allah SWT sedikit pun tidak akan terpengaruh dengan kata-kata yang kau lemparkan.

Friday, November 23, 2012

life : assigment lawatan ke rumah sri kenangan

wani kecik n aku :D

eheheh :D
ni gambar perasan kitorang
semalam , seharian kitorang melawat RSK Bedong tu
:)
ratusan kenangan terakam di sini
air mata, gelak tawa, masam muka semua ada
korang nak yang mana?
hihi :D

cinta ibu bapa maseh kekal, 
tapi,
di mana cinta anak yang telah ditatang dengan kasih sayang?
nenek n atok (sini penghuni die 60 n above)
maseh kata anak die baik even hanta dia g cni
ada yg kja lawyer,
tapi sekurang2nya hulur la baju baru kat mak n ayah 

wa..sedih tau,,,
korang, jgn derhaka kat mak
n ayah
mak ayah da bersabar jga kita sejak kecik lagi
cuba kira berapa tahun diorang dah limpahkan sepenuh perhatian kat korang?
korang cuma ada beberapa tahun sahaja lagi peluang untuk jaga diorang,
ini yang korang pilih?
oh Tuhan, semoga tidak berlaku kepada kamu kembali.
namun, ingat.
karma akan berulang pada kamu.
apa jua yang kamu lakukan.