Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, December 4, 2011

masakan : maggi kari goreng


ermm.. mlm td bleh lak ak mimpi bukan2
siap ade mamat tu lagi~~ni da kali keduwe..oh tensennye

ok3~~ ehehe ni bukan pasal mimpi
ni pasal maggi kari goreng
bekal gwa arini..bau die memang wangi la..ak rse jiran2 bilik ak memang bawu la
..~eheee

senang je yobb

bahan : (untuk sebungkus megih)

1) 1 bungkus maggi kari
2) 2 ulas bawang kcik/ 1 bijik bawang besar
3) 2 ulas bawang putih
4) telur
5) sayur sawi/ karot ( ak x bubuh sebab mane ade peti eis nak simpan sayo kt hostel)
6) garam n perasa secukup rase
7) minyak

care2 :

1) potong la sayur dulu, hiris bawang nipes2, lau korang nak tumbuk bawang tu pon bleh la

2) rencah maggi kari tu korang letak lam mangkuk kecik then bancuh pakai air siket je.

3) celur mee maggi tu lam air panas. jangan celur sampai mee maggi trlalu kembang. lau mee die trlalu kembang, time korang masak nanti, mee tu hancur la weh.

4) masukkan minyak 2 sudu besar, tumis bawang putih n merah smpai layu. lau ade carrot, masukkan sekali. tumis sampai karot tu agak2 lmbut la kan.

5) then masukkan rencah kari yg korang bancuh tadi, kaco2 siket, then tmbh air siket je.

6) pastu da agak2 mendidih sket, masukkan la mee megih tu. gaul2 kan die sampai rencah yg korang tumis tadi rate kat semue part mee megih

7) bile da rate sume rencah tu, pecahkan telur ayam n masukkan lam periuk~ gaul2 smpai masak.

8) agak2 dah masak, tutup api, masukkan lam tupperware. eh apsal tupperware? sebab aku bawak bekal megih kari grg tu ~~hahakksss :D
masukkan lam mangkuk bagi yg xnak bawak bekal n ngap je lahh~~~


~~~gerenti sdap~hahakkss

6 comments:

  1. siapa mamat tu? kura? Eh. hahah

    wah. sedap ni klu buat sarapan gua -..-

    ReplyDelete
  2. hj. xde choices lohh..ne ade peti eis nak simpan sesayo n dageng kat hostel....ala makan je pun~

    ReplyDelete