Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Thursday, October 13, 2011

life : penyakit phD

terase nak pok pek tentang hasad dengki. normal, kite kan manusie biase, sntiase lpe n leke, prasaan hasad dengki ni memang ade dialami semue orang la kan.. even orang tu baik, alim etc etc, perasaan hasad dengki memang ade
selalunye hasad dengki kat Malaysia ni memang popp terkene kat org Melayu... aku sebagai org Melayu pon tak terkecuali la.. haisshhh~ betul ke sikap hasad dengki kat org Melayu je? kat bangse or kat negare len cemane? tai realitinye korang memang wujud prasaan hasad dengki yang kuat antare org melayu ni.. contoh la kan, kawan die ade rupe. dengki punye pasal, habis dijaje fitnah, reke2 cerite buruk tentang kawannye. lagi satu, xboleh orang lain lebih dari die siket, hati die mule panas je kan. mesti carik modal2 ape2 supaye die je yang lebih. ni memang terjadi la.. especially pelajar2 IPT, peniage2, n ramai agi ah weh.. perasaan hasad dengki yang wujud dalam hati time tu, memang akan mendorong die untuk jatuhkan seseorang tu. tak kire la dalam ape jue care sekalipon, yang penting die tak nak tengok orang lain hebat.

Dalam Kitab Ihya’ ‘Ulumuddin karangan Imam al-Ghazali ada disimpulkan punca dan sebab timbulnya perasaan hasad dengki. Antaranya ialah:


1. Perasaan Permusuhan dan Kebencian

Perasaan inilah yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Mereka yang disakiti oleh seseorang, pasti berasa marah lalu menimbulkan kebencian. Di sini akan tertanamlah bibit dengki dalam dirinya.

2. Berasa Diri Mulia.

Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu berasa keberatan kalau ada orang yang mengatasi kebolehannya. Dia tidak rela kalau ada orang lain yang melebihinya.

3. Takbur.

Orang yang mempunyai sifat takbur mempunyai watak suka membesarkan diri terhadap orang lain. Dia selalu memperkecilkan dan suka memperhambakan seseorang. Begitulah halnya dengan sikap Iblis yang takbur, lalu dia dilaknat oleh Allah S.W.T.

4. Ujub.

Allah S.W.T. telah menjelaskan kepada kita perihal umat di zaman silam. Mereka berasa takjub dengan diri mereka sendiri. Keadaan ini menghalang mereka daripada mendapatkan kebenaran.

5. Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan.

Biasanya perasaan ini wujud di kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Setiap orang akan berasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat sesuatu kelebihan.

6. Ghairah Untuk Menjadi Ketua dan Mencari Populariti.

Seseorang yang terlalu ghairah untuk mencari populariti atau terlalu ghairah untuk mendapatkan jawatan tertentu akhirnya terdedah kepada sifat hasad dengki. Apabila orang lain berjaya mendapatkan jawatan yang diidam-idamkan olehnya itu akan timbul hasad dengki.

7. Busuk Hati.

Sekiranya busuk hati ini wujud pada seseorang, akan menyebabkan orang itu tidak suka sesuatu kebaikan diperoleh oleh hamba Allah yang lain. Apabila disebutkan di hadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, hatinya menjadi sempit dan resah mendengarkannya. Tetapi apabila diketahui pihak lawannya gagal dan menerima nasib malang, dia akan berasa gembira dan suka hati.medium_sujud.jpg

kalau ade prasaan hasad dengki tu.. jauh2 kan lah ye.. x elok... dari kau hasad dengki ngan orang, baik kau tingkatkan diri sendiri : pelajaran kau ke, hubungan dengan pasangan ke, amalan dengan Tuhan ke, ...dari mengutuk2 orang atau jatuhkan orang tu, baik cari keje berfaedah siket ye ><

No comments:

Post a Comment