Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, September 4, 2011

masakan : makaroni goreng kari



cewah~kemain tjuk lg ea
arini gwa msk makaroni grg kari
ni sempene Mr B nk dtg braye

ye ye je xpenah mkn makaroni grg kari
siap brtambah tu XD

ni resepi makaroni grg kari
even ni 1st time tp mak ak ske kot!!! XD time kaceh sebab puji mak! hohoho (gumbira sebentar)

bahan :

1) 1 biji bawang merah besar, 2 biji bawang putih, 7 biji cili padi (tumbuk@kisar@potong2)
2)sedikit dageng ayam tanpa tulang (hiris nipis2)
3)1 biji tomato n 1 batang lobak (dipotong dadu), sayur kobis bunga (amek sikit je)
4)3 sudu besar rempah kari ayam@daging
5)garam&perasa secukup rasa

6)makaroni(agak2 je lah) ak bubuh pkai 1 mangkuk besar je

care2 mngikut aku XD

1) korang rebus makaroni tu around 20 menet gune api sederhane. makaroni mestilah kembang n jgn trlalu lembut. bubuh garam sedikit lam rebusan tu. lepas makaroni tu lembut, korang toskan n letak makaroni ke tepi.

2)bubuh minyak masak. buka api.panaskan minyak jap.

3)tumis bahan 1 smpai wangi n agak2 layu

4)masukkan bahan 4 n kacau2 sebentar

5)masukkan dageng ayam n kacau sampai dageng ayam tu separuh masak.

6)masukkan tomato, karot n kubis bunga lam periuk tu. kacau2. tunggu sampai sayur xtrlalu empuk.

7)bubuh garam n perasa

8)masukkan makaroni yang korang dah tos tadi. kacau makaroni sampai rata ngan bahan2 tadi

9)bia kejap then masukkan sebiji telur @ 2 biji ke dalam masakan. kacau sampai masak.

10)lau nampak warne warni tu, korang bubuh lah 1biji cili merah besar yang dihiris nipis, sedikit daun sup yang dipotong halus n bawang goreng lam makaroni goreng kari ni!

siap!!!!!!!!!!!!

er.. yg ni lak bli kat jusco time kua ngan Mr B td XD
dos muffin untuk sminggu! XD
hohoho

No comments:

Post a Comment