Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Friday, August 12, 2011

tips bershopping d hari raye



bulan Ramadhan.
selain bulan berpuase, tambah amal ibadat, buke pose etc etc,
bulan ni gak bulan ibu2 menshopping bju2 rye anak, suami n diri die
cthnye : ak n mak aku XD
ok kitorang memang eksaited lbeh pasal dressing rye
haha
ok tips beli belah baju raye / kuih raye

1) Baju raye/kasut raye/beg raye/selndang raye etc etc owh..kuih raye
~sebelom beli sepasang duwe baju raye, korang wat bandeng harge kt mcm2 tempat shopping bju raye. ni tlg korg cut cost la..lagi2 yg anak ramai tu kan

~selain daripade tu, korang kene TAWAR HARGE. lau korang nak tawar harge, cth harge baju tu RM 69, mintak turun harge RM 57. untuk tawar harge, korang boleh bagi alasan, : "boleh la dek RM 57...lau rm 57, boleh la kak beli tudung anak @ makanan bukak pose" ; "boleh la dek, RM 57, anak kak ade lagi 5,6 nak beli bju ni" ; "boleh la dek RM 57, akak nak beli lagi baju kat kedai ni lepas ni"

~betol weh..alasan kat atas tu mak aku punye ayat...setiap kali beli baju ke barang ape2, lau die yang tawar harge, ak rase penjual tu xleh cakap ape..mesti kitorang dapat punye

2)beli banyak n bayar kurang
~toksah la beli berjename
~sekarang ni, baju kurung n tudung cap butik2 biase/kedai2 baju biase pon cantek gila da. betoll..
~lau kat kedai biase ni, korang gerenti boleh tawar2 harge
~lau yg da ade jename, susa sket, sebab selalunye harge yang dorang tu harge mati/ harge tetap, kecuali la ade sale 70% time tu...
~untuk baju lelaki pon same, anak2 lelaki jangan demand k, ingat.. ~mak korang pon bajet nak beli barang tau..kesiankan mak ok (~cewah ..mcm dah kawen XD)
~maksud aku, korang piker la mak korang tu gaji keje die mcm mane, beli mane yang mampu je
~jangan bebankan die ngan request baju raye memahal. xkesian kat mak ke??? cubet kang!!! (~tgk, ade gaye mhak thiri x? hahah XD

3)kuih raye
~beli kueh raye jangan berlambak sgt lagi2 lau korang duk bandar
~banyakkan kekacang, jeruk selain kueh, xle mual sangat tetamu ngn kueh rye
~lau nak beli kacang2 n jeruk2 ni, korang boleh beli borong n kuantiti byk!!~~so harge hidangan mcm ni ringan, murah n ade variety la~
~lau kt kampong wajeb banyakkan kekacang n jeruk sebab ade je tetamu kecik n besar nk mai~ lagi2 lau angpa kampong kat joho mcm aku...ade rewang wehh...tu yg kne sdia makanan

4)kasut raye
~selalunye time raye, kasut banyak sale, sebab time ni la kedai kasut nak abeskan stock depa
~so, rajen2 kn diri tinjau sale baru beli
~cth kedai yang sale time2 raye : XES

SELAMAT BERJIMAT EH BULAN RAMADHAN NI~ :D
fiker sebelum membeli
bijak membeli, menang memakai!

****er..bleh x korang tekan2 iklan nuffnang ats n tpi blog ni..mekaceh lau tlg tkn..korg tekan2..then comment bwh entry ni..t aku tekan2 iklan korang lak..thanxxxx..help me yahh****

No comments:

Post a Comment