Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, August 28, 2011

merepek : balek raya

mak ak tepon maklong kul 8 tadi

mak : kak, ak nak balek kampong ni
mak long : yelah

mak : ak nak kemas baju n makanan ni bla bla bla

mak ak pun kmas la bju die..sumbat2 beg kitorg lam bonet n g mandi

"kring3"

ak : assalamualaikum~~~sape tu~~~(bajet sopan~ XD)

mak long : kau da brtolak lom ni zirah

ak : lom la mak long..abes tu sape nak jwb lau mak long tepon umah~~hahahhaha XD

mak long : hahahah..oii~ ak tepon mak kau x angkat2.. ingat da odw

ak : umi ngah mandi.. manadia dengaq tepon bunyik. tepon lam beg kebal (handbag mak ak)
XD hahahhaha

mak long : kau ni zirah...hahahahha...ni mak long lek BP dlu.. ayh long keje dlu

ak : mak long wat kueh ape taun ni?? ( ngan sore eksaited)

mak long : almond johor ( dgn selambenye)

ak : mak longgggggggggggggggggggggg

mak long : hahahahhahahah :D ye ye ak nak balek umah ni babai.. adios ( ok bab adios tu tipu je ok..hihi)

off9 for raya!

huhu.. kepade saudare2 n saudari2 bloggerku~
cewah ayt..hihi XD
sebenarnye ak nk ckp "SELAMAT ARI RAYE"
makan ketupat n rendang jgn lupe ak k..
^^ hihi

Saturday, August 27, 2011

merepek : makanan fevret time reraya, tempe goreng!

arini da masok ari ke 27
2 or 3 more days kite akan selebret ari raye~
huishh.. xsaba nak raye sebab eksaited nak pi makan tempe goreng!!
kt umah mentuwe mak long aku~
lau raye tak sah x pi umah ni
:pakcik google

ak memang ske sangat2 kat tempe!
selain tauhu, ni memang fevret
ak x amek kuweh len dah..ni jugak ak hentam~
lau xdapat taun tu, ak akan tringat smpai la raye sterusnye..
mesti ak rse cm kureng je rye tu sebab xdapat mkn tempe grg tu
ok ak tau ak reti wat tempe grg sendiri n mak ak pon memang hebad msk makanan ni
tapi rase tempe goreng die memang len macam la wehh
sedap gile @@ ak xleh tolak..hohooho XD
sebab tukang masak die tu memang wt ak cm addicted ngn tempe grg die
xdapat tempat len ni der
ak arap raye ni kitorang pi umah nenek tu ari raye 1st
sebab maybe.. MAYBE ak pose for d next raye day
aminnn ya rabbal alamin
hoho..ko tgk tu siap doa lagi ..doa arap2 pi umah nenek tu raye 1st XD isk3 kemain lagi mike ye
..ak tau dak2 laki xske makan2 tempe n tauhu sebab berasaskan kcg soya...
tp nak wt cmna..ak memang ska tempe
lau makan kt uum pon selalunye ade tempe @@
nekmat weh lau dpt XD
k lahh,,, selamat tunaikan ibadah puasa untuk ari yg ke 27 korang!

conteng2 : doodle raye mR B


Friday, August 26, 2011

life : doodle raya~~

aku takut esok2 xboleh on9..
SELAMAT ARI RAYE N MAAF ZAHER N BATIN
WAT SAUDARA2 N SAUDARI2 BLOGGERKU!!!
:)

merepek : masuk icu

tau x sebab pe xde entry semalam?q
hoho
laptop masok wad icu
@@ ni sume pasal kuceng trsayang
die p ken**** kat laptop!!
hampessss
rosak motherboard tuu
ni cara nak men-sengkekkan ak ni..cheeese cakeeeee~~

Wednesday, August 24, 2011

merepek : follower yg ke-100




hee~kepade ibu comel di ats! thanx folo!
korang!!terjah3 k blogg kakak ni!!
baby die comeiiii
yg penting sudi singgah kat belog kechik ak yg xsberape ni ^^


merepek : eskem kalerful yg menawan hati


lazat berkrim kan eskem di ats..
hahaha XD
bkn niat nak wt korang mengaler ayaq liuq..ohh salah.. air liur
tapi ni la satu2 nye eskem n makannn sejuk yg ak xkn tolak
(ak xmakan bende2 sejuk)
harge die cume 4 hengget
korg leh request mcm2 kat owner kedai tu
sbb die yg wt!!
ak tringat time tu ak lari dari dinner yg membosankan malam ak,
ngan member ak p lari kat kedai pakcik ni (lam UUM), n beli eskem ni
sebab dewan tempat dinner tu dkt je ngan kedai eskem n beverage ni
boleh bubuh mcm2 buah2..
OMG korang tauuuu
sdap gila..
sebab ak xsuke coklat so ak pileh strawberry topping n buah2 strawberry
hoho XD
then time baya kat kaunter, cashier tu akan bagi kite colourful rice or chocolate rice
straw n role wafer..
ak ase lau kt kl mau mahal gak ni..
naseb baek gwa std kt kedah.. XD
lau std kt kl, hampeh.. 1 sem sekali je la ak mkn sebab mahal
hehehe
kt cni murah!!
warne warni kn eskem ni..mcm ana lulu!!
ak ske sgt tgk ana lulu n you saka p jauh2
xmiss punya!
cite ni comel sebab ade nora danish..
ak ska gilaaaaa~


yg ni lak kelaka gile..
xboleh blah doe
pecah perut tgk..mengarut jee
n yg paleng gwa ske tgk dah tentula eira syazira n nabel!

Tuesday, August 23, 2011

masakan arini : sup ikan kerisi


arini untuk bukak posa terase nak masak sup ikan merah
huhu sebabnye? sebab ak memang ske makan ikan
kcuali ikan air tawar : keli, puyu, sepat, tilapia, etc etc ak xmkn
mngkin ak cerewet..
lau org kate sdap gilaa aa ikan keli ni pon xgune...
ak xmakan punye..paleng2 pon ak sentuh kuah die je
@@

Bahan2 :
1)4 or 5 ekor ikan merah(kerisi)

2)1 biji bawang merah besar, 2 biji bawang putih, 2 inci halia
(ditumbuk atau dikisar)

3)kayu manis, 2 kuntum bunge lawang, buah pelage

4)1 sudu rempah sup

5)1 btg serai dititik
( tumbuk pakai lesung tapi jgn aa tumbuk smpai hancur)

6)2/3 biji kentang
(dikupas kulitnya dan dibelah)

7)1 batang lobak
(dipotong panjang2)

8)air

9)garam n perasa

Cara2 :
1)siang ikan, buang isi perut die pe sume, then basuh.

2)tumis kayu manis, bunge lawang n buah pelage

3)bile da wangi, masukkan bawang putih, bawang merah, halia n serai

4)kacau sampai naik bau

5)bile dah wangi, masukkan ikan kerisi/merah n air

6)masukkan rempah sup cap adabi tu

7)cam besa la, lau nak lagi bes buh r daun sup n bawang goreng...lagi wangi doe

k da siap ..slamat buka posa arini ^^
blogger-emoticon.blogspot.com

life : no bby no

no face to share today

no words to wrote down today

no feelings to xpress today

no, juz no



Monday, August 22, 2011

merepek : ucapan _ _ _ _ _ untuk yang keberape kali

x ingat berape kali sudah diri mention word tu lam ati or by sms or mulut
tapi ucapan tu untuk kau~
dulu ckp n buat mcm2 untuk elak kau
tapi kau? dekat juga
memang saje wat kau annoyd
tp kau? dekat juga
akhernya hati kate pade jiwe
"sudah2 lah wat mamat tu saket jiwe"
xniat pon wat kau saket jiwe
ok..mungkin sume tu menyebabkan kau jengkel
tapi tau x, itu dibuat untuk uji kau ni betol2 ikhlas atau main2
tp kau xreti jemu pon
@@
bukan ape, jiwa kasar, takut kau xtahan
tersekse lak dapat diri yang memang xreti liang lentuk lemah gemalai
memang dari dlu mcm ni, bukan dibuat2.
dah cakap awal2, jangan tengok muke yang innocent
jiwe ni kasa..
akhernye kau cube n cube n trus cube
kau kate diri ni ubah kau
diri ni lam hati cakap kau pon tolong ubah diri ni
jiwe ni taknak trime kau waktu hati tengah saket
sebab tu lah kau diuji oleh mulut ni n perbuatan ni
sebab hati xnak saket lagi
sekarang hati yakin, kau mampu kawal diri ini
thanx sebab hader dalam hidup diri ni
thanx again wahai mamat yang obses ijau.. " _ _ _ _ _ u."





life : muhasabah di ambang akhir bulan Ramadhan

Adik : abg tahu tak bila perempuan yg tak suka tutup aurat akan mula menutup auratnya dgn sempurna?

Abg : masa haji kot adik,

Adik : salah...cuba teka lagi.

abg : masa kawin???

Adik : Salah jugak, teka la lagi

Abg : apa dia dik?? abg tak tahu la.

Adik : tadi ustazah cakap kat skolah , perempuan yang tak suka menutup auratnya akan menutup auratnya dengan sempurna apabila dia diKAFANKAN..maka akan tutup buat selamanya..

Abg : ...uhuhu T.T


tutup aurat tu wajeb
tak kire anda jahat atau baik tingkah laku,
tiade alasan mengatakan tutup aurat tu untuk org baik je
@@

Lirik Lagu Ungu Percaya Padaku

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu


berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu


berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku



conteng2 : gwa, jersi mesia n froggies





Sunday, August 21, 2011

masakan arini : marshmallow


marsmallow domo yg ganas..lau jumpe ni ak xmkn sebab ade coklat ...hohoho

fevretttttttttttttttt..bubuh marshmallow lam neskepey
blogger-emoticon.blogspot.com
ini lah jd nye bile ak dpt mam marshmallow
ak xsuke coklat : gule coklat, pape lah yg berperise coklat
n seumpamenye ~~sume xnakkkkk~~
bese org pompuan mesti ske coklat..n bear
tp bende yg ak xske : bear n coklat..allergicc
luls~(adakah ak alien?? konpius sat)
tp ak ske sgt cotton candy n marshmallow
xmakan selalu tp bile dapat cm kanak2 ribena even umo da 21 kan XD

Ape tu marshmallow??

Marshmallow adalah makanan ringan mempunyai tekstur seperti buih yang lembut dalam pelbagai bentuk, aroma dan warna. Marshmallow akan cair di dalam mulut kerana merupakan hasil dari campuran gula atau sirap jagung, putih telur, gelatin, gam arab, dan bahan perasa yang dikacau hingga kembang.

Resepi tradisional marshmallow tidak menggunakan gelatin, melainkan sari akar tanaman semak marshmallow), sehingga makanan ini disebut marshmallow. Setelah Alex Doumak mempatenkan proses penghasilan pada tahun 1948, marshmallow mula dibuat di kilang dengan mesin. Hasilnya berupa marshmallow berbentuk silinder yang dipotong-potong dan digulingkan dalam campuran tepung jagung dan gula halus.

Marshmallow disukai kanak-kanak mahupun orang dewasa yang boleh dimakan begitu sahaja, dimasukkan ke dalam minuman (coklat susu, mocha), dibuat kuih dan gula-gula (biskut mallomar, Peeps), atau sebagai penghias hidangan.

Marshmallow merupakan makanan ringan yang sering dimakan setelah dipanggang di atas unggun api. Apabila dipanggang di atas api, bahagian luar marshmallow mengalami pengkaramelan sedangkan bahagian dalam sedikit mencair. Tempoh pemanggangan bergantung kepada selera, dari sedikit berubah warna hingga marshmallow menyala dan sedikit hangus.


biasenye ak bubuh lam neskepey je

hoho XD

life : beberape hakikat married life~ XD

1. Dulu, kalau nak membaca…dari jauh pun boleh baca.
Sekarang dekat2 tak nampak….kena jauh-jauh sikit.

2. Dulu, masa tidur menghadap muka…rapat-rapat,
Sekarang berlaga punggung saja… itu pun dah kira rapat sangat dah tu….

3. Dulu, mana-mana pergi mesti bawa minyak wangi (dalam kereta ke, handbag
ke…), ..ak salu bwak perfume..wherever i go~
Sekarang, bawa juga… tapi minyak angin la…

4. Dulu, pakai baju mesti sama…sama color, sama design, sama
brand….sedondon…~~
Sekarang, “Asal kau ada baju nak pakai udah la…!”

5. Dulu, kalau nak kemana-mana, sanggup tunggu bini sampai se jam iron
tudung…pakai tudung….
Sekarang, “Alah…you pakai yg xyah gosok tu je la….!” (dlm hati….macam la ada orang nak tenagok dia…hiyyyy!!!
Malam tadi tak mau nak gosok… lembab!!)


6. Dulu, sanggup jalan berbatu2 teman gurlfren shopping, angkatkan barang even beli tisu sepeket
Sekarang…tunggu dlm kereta je. Kejap-kejap SMS…”Lama lagi ke?” “Apa aje yg you cari ni…?” lpas tu tgk bini beli byk brg, lau bini xcakap "bang, tlg angkat" harammmm~haha



.'. treat ur wife like queen, trust me man, ur wife will treat u like king. jangan b4 kawen je sume boleh. lepas kawen sume xboleh. GAY~hoho..luls

.'. lau wifey korang wt silap, tegur lah die. bukan carik lain. kau ingat kau carik lain, pompuan tu perfect than ur wife? lebih baik pulihkan hubungan yang sedie ade, kurangkan ego n belajar yg diri kau sbg lelaki pon ade kekurgn~~cewah cm anti-laki lak ak ni XD hhahaah

merepek : pagi yg sejuk-sejuk beku

pagi ini kurasa sejuk2 beku

leka ak diulit keempukan comforter tebal yang membaluti tubuh

saat ujung minggu,

mereka sibuk brmimpi d pagi hari

sedang aku terkebil2 memandang siling

dinding, almari n katel (~hohoho)

mata ni degil

disuruh tido dia celik

disuruh celik die tido(~lulz)

melodi kicau burung kedengaran

kerna katilku dan tingkap bilik hanya bersebelahan XD

kokok ayam sudah lama berhenti

tapi mereka maseh lena, mata terpejam

dan aku?

maseh berjaga, membuang pandangan ke luar jendela..

luls..posa la..xleh bekpes neskepey. tp kn sahur da minum td XD