Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Sunday, March 27, 2011

SPM PMR n UPSR

budak2 SPM bru saje dapat result
-___- berite2 ni mcm menyayatkan hati aku je
sebab bile news ni jd front page of any newspepa
of coz lah ak terbace
or kwn2 mesti ade crite
"adek angkat aku dapat...adek aku dapat.."
haihhh~
terimbas kembali kngn waktu nak amek result es pi em
ketaq gila..Tuhan je la tau
yela ak kan anak sulong
time nak amek tu memang serbe xkene la ak pon
pakai tudung pon ase cam selebet jew
xsarapan pon..nampak sangat takut
paleng ak risau subjek fizik sbb ak bhetol2 xminat fizik
sains pngiraan..xminat
lau chemist n bio ak mint
subjek paleng ak minat : bahse arab, bahse melayu, english, biologi n sejarah
yg len blaja takat nak pas exam
mak aku marah n frust gak r
sebab die tau ak boleh cume ak malas
bayangkan la ak dapat lots of B
ade r A duwe tige bijik
maksudnye yg B tu boleh dapat A cume sbb ak x usehe byk
cekgu2 skul rendah pon terkezut
dorang pon tau r ak ni dak lompat (pts), upsr dpt 5 A
memang pandai tp ak memang playful dr dulu
lau tusyen time darjah 5 tu siap bace mastika n ujang
chekgu tu ak biorkan je membebel sengsorang
neway pngalaman2 tu wat ak semaken rapat ngan chekgu2, kwn2 n parents..

eventhough my result wz not too xcellent, here d tips 4 adek2 :

1) jgn cakap benci kat subjek yang korang xsuke
2)study hard upon d subject yg korang xsuke dengan bersungguh2
3)prepare b4 cekgu ngaja, maksudnye ape yg cekgu akan ajar untuk esok, adek2 dah bace arini
4)read, hafal n wat latihan banyak. practices mkes perfect
5)hormat cekgu2 anda even kadang2 ade cekgu yg kite xsuke prangai die, xrugi pon.
6)setiap malam adalah mase untuk revise ur study. so homework tu wat r siap2 waktu ptg or rehat
7)hindarkan makan junk food n berlemak : keropok, jajan, meggi, air gas. kuantiti ayam n dageng yang korang ambil pon jgn overdose. makan banyak boleh buat korang letih, mengantuk, malas nak wat keje
8)pastikan ade mase rehat.
9)pastikan korang tepati mase : mase g sekolah, rehat, sembahyang. insyaallah korang akan lebih berdisiplin. mulekan dengan aktiviti harian
10)korang maseh lagi boleh enjoy tapi ingat enjoy tu ingat dunie. korang perlu berusehe untuk dapat yg terbaik. korang adalah kebanggaan famili
11)cinte @ kapel boleh. tapi hadkan mase berjumpe, ber-sms, berbual n whatsoever lah. focus on ur study dulu. ingat ye adek2, SPM nnti xde sape tolong korang kecuali diri korang
12)kepade adek2 muslim, pliss jangan tinggal solat, banyakkan berdoa, solat 5 waktu tu harap2 xditinggalkan. solat2 sunat : solat hajat, solat sunat taubat lagi bagus lau adek buat

korang boleh cemerlang.korang mesti yakin pade diri sendiri.jangan pedulikan kate2 orang2 yg nonsenses
ye ak memg playful~ i should stop it..hoho :D k la daaaaaaaa


No comments:

Post a Comment