Bloom Flower Bloom

Bloom Flower Bloom
its been a while~

Thursday, January 7, 2016

Resepi : Ayam Panggang Goreng Sedap Simple

Hehe. Hye. Da duwe bulan x berblogging, hari ni kite nak nagitau care2 nak wat ayam panggang

Bahan 1:
1)  Ayam- bahagian ayam yg korang suke, dade ke wing ke ikut suke korang.
2)garam secukup rasa
3)lada hitam n lada putih secukup rasa

Bahan 2 (untuk4 ketul ayam):
1) sesudu sos tiram
2)sesudu sos cili
3) 3 sudu kicap
4) 1/2 sudu serbuk kunyit
5) 2 sudu cili boh or colo kering blend r sikit
6)2 biji bawang putih, seinci halia, satu btg serai ditumbuk atau dikisar halus

Cara2 ;
1) ayam dibasuh,tos n perap dengan bahan-bahan 1.ketepikan. perap sehingga 20 minit
2) bahan 2 disatukan dalam mangkuk dan perap lg sekejap
3) pastu kalau zuke goreng boleh la goreng. Kalau suke panggang bole la panggang .tadaa siap

Sunday, October 11, 2015

Hpy Bcoming Bday Mami~

~hye!~

Bday Mami kite 12 oktober = Isnin

So sebab hari tu hari kerje~so kite decide nak wat hari sabtu~

Pagi Sabtu Mami keje so sempat la kite preparation brg untuk small bday party utk mommy tapi buat waktu Malam la

Menu :
1)Nasi Planta
2)Ayam goreng madu masak black pepper
3)Anggur
4)Air Punch (sirap+oren)

Resipi Nasi Planta :

Senang gile wei tapi sebab baru 1st time wat die mcm gegedik sikit n excited sgt sbb jd buat kih2

Bahan2(4orang)

1)3 cawan beras

2)1 bawang merah besar (sape suke bawang boleh la bubuh 2)

3)4 ulas bawang putih

5)1 batang kayu manis (jangan besar sangat ok!)

6)1 batang serai (tumbuk sikit pakai alu lesung tu)

7)1 sudu kecil serbuk lada putih(xde pun xpe yee)

8)2 inci halia

9)1 sudu planta

10)air

11)1 kiub pati ayam (kalau xde 1 cawan air rebusan ayam pun ok)

12)1 sudu kecil pewarna kuning kek(kalau xde pakai serbuk kunyit, 1 sudu serbuk kunyit, gaul dengan sedikit air)

13)garam secukup rasa (kite bubuh 1 sudu besar je da cukup)

cara2 masak nasi planta:

1)masukkan 3 cawan beras dalam besen/bekas, basuh beras at least 3 kali dan buang bubuk beras yang warne hitam2 kecik2 tu. pastu biar kejap

2) Kisar pakai blender(Tumbuk pakai lesung pun boleh) 2 biji bawang merah besar, 2 inci halia, 4 ulas bawang putih & 1 sudu kecil serbuk lada putih sampai agak2 hancur la. Serai tu tumbuk sikit pakai batang/alu lesung tu.

3)ok, amik bekas periuk nasi, masukkan kat periuk nasi elektrik korang tu. panaskan periuk nasi jap, pastu masukkan 1 senduk planta ke dalam periuk nasi. Planta ni same ngan minyak, tunggu planta cair dan panas. kacau2 la pakai senduk. jangan lupe setkan periuk nasi tu utk cook ea

4)amik bahan yang korang kisar dalam blender tadi, tuang dalam periuk nasi bile planta da panas dan cair. tumis bahan2 kisar tadi tu sampai naik bau. jangan lupe masukkan serai yang korang tumbuk tadi ngan kayu manis 1 btg

5)amik beras yang korang basuh tadi kan, masukkan dalam bekas periuk nasi tadi dan gaul2 kejap sampai nampak beras tu sebati dengan bahan2 kisar yang korang tumis tadi. masukkan air(ikut sukatan air normal korang bile korang masak nasi putih biase),1 kiub pati ayam, pewarna kuning, garam secukup rasa n pewarna kuning .

6)gaul n tutup periuk nasi ngan pnutupnyer,,,tunggu masak

7)bile nasi dah masak, tunggu kejap supaye nasi planta korang tanak n x mentah dalam 15 minit.

8)senduk la lam pinggn~~

Sunday, September 13, 2015

Resipi Sosej Goreng Spicy Sedap Woi

Resipi Sosej Goreng Spicy Sedap Woi

hee~konsep die same je ngan sotong goreng tepung spicy versi crispy/rangup~

Bahan2 (3 orang)

1)1 bungkus sosej (yg biase2 je, hrge rm 2 kebawah punye pun ok)-lebih kurang 10 btg sebungkus

2)3 sudu besar tepung beras

3)3 sudu besar tepung gandum

4)garam secukup rasa

5)serbuk kari 4 sudu besar

6)serbuk cili 1/2 sudu besar (lau xde boleh ganti 1/3 sudu besar lada putih or lada hitam)

7)serbuk penaik (utk rangup kan tepung tu)

8)serbuk kunyit(xnak buh pun xpe, sebab bubuh serbuk kunyit nak bagi tepung tu warne keemasan bila da masak~~)

9)1 biji telur ayam

Cara-cara

1)Sediakan 2 bekas berasingan.

2)bekas pertama, masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit,garam, serbuk penaik,serbuk cili,serbuk kari. Gaulkan ke kacau ke pakai sudu sampai sebati, jangan letak air pulak

3)bekas kedua, pecahkan telur, kacau...sampai  buih sikit. ok bahase masakan kite memang kureng sikit. paham pahamkn je la ye ,,hihi

4)belah dua 10 batang sosej tu. kalau suke makan besar2 xpayah belah. tapi kalau belah dapat 20 btg sosej . nampak banyak la n actually memang kenyang ok lau untuk 3 orang n sesuai untuk sesape yg ade anak2 kecik yg memang suke sangat sosejj

5)panaskan minyak dalam kuali. erm.. macam nak goreng ikan la.. banyak sikit.. jangn la mcm nak tumis bawang pulak minyaknye.

6)bile minyak da panas, sosej masuk dalam bekas yg ade telur , selepas itu, masuk dalam bekas yg ade campuran tepung dan terus masukkan dalam kuali . pastikan tepung salut semua bahagian sosej tu

7) buat cepat2  & pantas langkah (6) tu sebab tepung nye cepat kuning n rangup bila masuk dalam minyak panas.

8)dah siap? Hidang la bagi orang makan, sedap woiiii. Jgn lupe basuh kuali ye cik kak

9)hehe secare jujurnye, mase buat kali pertame sosej goreng tepung ni, saye cube je . tengok2 jadi sedap. gambar xde~~soriii

Monday, May 11, 2015

Forever Bookworm~~me n book

Hye~again jari kadang mls nak taip
hee~~
well dulu time skolah suke sgt pegi library
Banyak alasan kenape ak suke gile pegi library mengikut perubahan fasa umur
1)sekolah rendah
-tunggu mak habis mngaja/kokurikulum n so on ...boring punye pasal n bole bce buku smbil baring
-bes sebab dapat pontengg kelas a.k.a waktu x buar keje skola (hahaha)
-dulu mane ade tnet..same ade bertumbuk dgn dak laki (dulu konon2 gns) ataupon menatap buku cite fiksyen xhabes2
-imaginasi hebar sgrt smpai masuk pertandingan menulis cerita kat majalah Asuh..hahha xsilap aku dapat hadiah duit..n dulu fevret aku n adik adalah melepak dlm library mcm org gile

2)sekolah menengah
-tempat banyak buku rujukan
-time ni even ak seorg y active n hepy go lucky...ak ske blaja..d side of me yg org tktau..ak jugak seorang nerdddd pisss~ahahaha
-fakta : ak memag mencik bace novel romantik~~~~
-n ak kan librarian ahahaha :D kat library ade tnet doe ~~~

3)universiti
-selain keje part time kat bakery kat lounge library, course yg aku amek memang kne banyak rujuk journal..thesis ...buku..
-luas n ade wifi library..yg penting ade aircond,...kt bilik panas.~~ahaha..n sunyi je xde biseng2 r time std..

well i miss u library.. sekarang melepet kt kedai buku je la..same ade bace free or beli la..kadang2 print je dr tnet kan~ murah

Tuesday, February 3, 2015

Diary : Mess d diet up

several days ago i decide to eat clean again n workout
but sumtimes when u r stayin with ur family
u noe what im goin to tell ya, its kinda hard to keep me on d right track
n yes d office life mess up d diet haha...yes when ur mom call u to eat ur breakfast n she prepare bun n curry..chicken curry . yes n i mess up d diet again today.
its nt d mom's fault.  
bile keje pulak, colleagues used to bring some kuih-muih n ask us to eat em n usually they mde pick d kuih. urgh n i juz let d food that u hardly want to getrid wit em masuk dalam usus n perut in big ammount. n yes. i mess up again. 
today after a long day went out with le parents. n makan lebih dari sepatutnya..aku cube untuk workout . - -

Monday, January 19, 2015

Day 1 : Come back

:) tajuk nak hebat je kan

anyway. aku ngah start diet balik

10 month bfore my big day : wedding reception

Neway, what i hv for today

sarapan : nescafe
 + 2 cream biscuits

10 am: black coffee (so less sugar, last till evening)
 + 2 biscuits more

makan tengah hari 1pm : sesenduk nasi + sayur bayam tumis + tauhu + ikan kerisi goreng (kecik je)

4pm: habeskan black coffee + sikit air kosong

6.30pm: minum lebih kurang 250ml air kosong odw g kedai nak makan malam

Makan malam 7.30pm: nasi sesenduk (try tahan daripade makan lebih dari sesenduk even nasik kedai tu bagi sepinggan penuh T__T )
 + sayur kangkung tumes ade ayam siket
 + sup kosong (xhabes pon, juz amek 3,4 sudu je)
 + telo mate